Доступність посилання

ТОП новини

Відбувся візит до Нью-Йорка президента США Джорджа Буша


Відбувся візит до Нью-Йорка президента США Джорджа Буша

Нью-Йорк, 11 липня 2001 ― Джордж Буш відвідав Нью-Йорк з метою вітати нових громадян Америки та вшанувати пам’ять католицького архієпископа міста кардинала О’Коннера, що помер торік.

З урочистої оказії нью-йоркська поліція блокувала на шляху президентського кортежу швидкісні автостради Манхеттена, що йдуть уздовж західної та східної околиць острова.

Президент взяв участь у церемонії приведення до присяги нових громадян Сполучених Штатів. Церемонія відбулася на острові Елісайлен, де стоїть старовинна митниця крізь яку пройшло 12 мільйонів іммігрантів наприкінці ХІХ на початку ХХ-го століття. Президент говорив про важливий внесок іммігрантів у здобутки Америки і виокремив той факт, що США, взагалі, країна іммігрантів. Стоячи поруч нових американців і прикладаючи руку до серця, як належиться за правилами під час присяги, Д.Буш тим самим підкреслював, що він сам походить від переселенців.

Президента-республіканця за партійною приналежністю супроводжували члени його партії: губернатор Нью-Йорка Джордж Патакі, за походження угорець та мер міста Рудольф Джуліані італійського походження. Президент зауважив, що присутнього на церемонії сенатора від штату Нью-Йорк Шумера зовуть Чарльз Еліс, друге ім’я на честь острова Елісайленд крізь митницю якого пройшли батьки майбутнього сенатора, єврейські біженці зі Східної Європи.

У складі президентської команди були також Ілейн Чао, міністр праці китайського походження, доречі, вона перша китаянка-міністр за всю історію Сполучених Штатів та Віт Дінь – заступник міністра юстиції в’єтнамського походження. Ілейн Чао промовляючи під час церемонії, зокрема, сказала:«Це надзвичайно важливо, щоб ми полегшили процес легальної імміграції, спростили програму надання робочих віз».

В історичній будівлі Елісайленд новими громадянами Америки стали 29 мешканців Нью-Йорка, вихідці із 18 країн світу – від Еквадору до України. Серед них були – лікар, бармен, скрипаль, страховий агент. «Поздоровляю Вас, шановні співвітчизники-американці, - сказав Джордж Буш, - для мене, як лідера Вашої країни велика честь виступати перед Вами, а велич Америки в тому, що Ви маєте право взагалі не слухати мене, якщо не маєте бажання».

Президент пообіцяв переглянути діяльність імміграційної служби з тим, щоб зробити її ефективнішою. Зокрема, запропонував скоротити до 6 місяців термін обробки імміграційних паперів. На думку президента, імміграція не є проблемою, що потребує вирішення. Вона є ознакою успішної та впевненої у власних силах держави.

Як зазначають коментатори легальна імміграція – це, справді, не проблема на відміну від імміграції нелегальної. За приблизними підрахунками самих лише мексиканців, що вночі перетинають кордони в Америці, нині, понад 3 мільйони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG