Доступність посилання

ТОП новини

Рівень життя у світі


Рівень життя у світі

Прага, 11 липня 2001 – Щорічно експерти ООН публікують дані щодо рівня життя в країнах світу на основі так званого «індекса розвитку людського потенціалу». Цього року лідером за рівнем доходів на душу населення, середньою тривалістю життя та іншими якісними показниками стала Норвегія, а у кінці списку з 162 країн перебуває С’єрра Леоне.

У першій десятці країн з високим рівнем життя цього року мало змін. Тут знову ми бачимо, окрім Норвегії, Австралію, Канаду, Швецію, Бельгію, США, Ісландію, Нідерланди, Японію, Фінляндію. За сумарними показниками у цих країнах не лише високий рівень доходів на душу населення і середня тривалість життя але й значні успіхи в освіті, розвиткові інформаційних та інших високих технологій.

Оглядачі відзначають значні зрушення в основних показниках «індексу розвитку людського потенціалу» в країнах, що претендують на вступ до Європейського Союзу. Так Словенія займає у цьогорічному рейтинґу ООН 29 місце, Чехія – 34, а Словаччина – 35 місце. Помітні зрушення у інформаційних технологіях та освіті таких країн, як Польща, Угорщина, Хорватія, Болгарія, Румунія. Автори звіту ООН вказують на те, що позитивні зміни у даній галузі життя, з поширенням Інтернету, мобільного телефонного зв’язку, та інших базових технологій тягнуть за собою позитивні зрушення у медицині, сільському господарстві, що впливає на зростання загального рівня життя таких країн.

Згідно з даними ООН цього року відбулися певні позитивні зрушення у рівні життя серед країн СНД. Найвище піднялася тут, як не дивно, Білорусь, у неї 53 місце, Росія порівняно з минулим роком підвищилася з 62 місця до 55 місця серед 162 країн цього рейтингу ООН. Україна перебуває на 74 місці, а найгірші показники «індексу розвитку людського потенціалу» серед країн СНД у Таджикистану, він замає нині 113 місце.

У цьому документі ООН йдеться про долання тяжкої спадщини комунізму у країнах Східної Європи та колишнього СРСР. Оглядачі відзначають, що, наприклад, у Росії відбувається неухильне скорочення населення, де з 150 мільйонів з початку 90-х, за прогнозом демоґрафів, відбудеться зменшення населення, на початок 2015 року, до 130 мільйонів. Подібні тенденції помітні й в Україні, де вже за останні десять років відзначається скорочення населення на понад, як 3 мільйони осіб. До цього додаються проблеми наркоманії і СНІДу, російські експерти вважають що останнім часом кількість нарокоманів в Російській федерації досягає 50 мільйонів громадян. А в Україні при слабкому розвиткові медицини нараховують до 300 тисяч уражених вірусом іммунодефіциту.

Одна з авторів звіту ООН щодо рівня життя у світі, Кет Райверс, вважає що пост-комуністичні країн мусять набагато більше інвестувати до розвитку освіти, медицини і базових технологій, від яких залежить нині рівень життя людей в усіх країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG