Доступність посилання

ТОП новини

Європа: антидемпінгове розслідування проти українських виробників труб. Хто ж допоміг Україні знову влипнути в нову халепу?


Європа: антидемпінгове розслідування проти українських виробників труб. Хто ж допоміг Україні знову влипнути в нову халепу?

Брюссель, 11 червня 2001 - Як ми вже повідомляли, Єврокомісія розпочала антидемпінгове розслідування щодо експорту українських труб. Українська сторона стверджує, що в Брюсселі порушили процедуру розслідування, бо завчасно не попередили про неї офіційний Київ. Така заява прозвучала 11 липня в Києві з вуст міністра промислової політики України Василя Гуреєва. Проте в Єврокомісії не погоджуються з такими твердженнями українських урядовців.

Представники прес-служби з торговельних питань Європейської Комісії, яку очолює Антоні Гууч, повідомили, що процедурних порушень про інформування української сторони щодо початку процедури антидемпінгових розслідувань проти українських трубних виробників не було.

29-го червня у п’ятницю Європейська Комісія в інформаційному бюллетені та Офіційному журналі ЄС повідомила, що завершила розгляд скарг одержаних від європейських виробників труб і розпочне антидемпінгове розслідування проти низки аналогічних українських підприємств.

Нарікати на те, що інформація була оприлюднена у вихідні дні, на що вказує українська сторона не слід, - зазначили в прес-службі Єврокомісії. Повідомлення з’явилось у п’ятницю в друкованому вигляді та на інтернет-сторінці. Нота про початок розслідування була надіслана в українську місію при ЄС у понеділок 3 липня .

Тим не менше, представники української місії надіслали в Європейську Комісію ноту протесту з проханням надати додаткові терміни, щонайменше 10 днів для вивчення позову і підготовки відповіді.

Однак три-чотири дні у вказаній справі особливої ролі не відіграють. На думку експертів Єврокомісії антидемпінгового розслідування Україні не уникнути. Статистика постачання зварних труб на ринок ЄС досить цікава. У 1996 році Україна поставила в Західну Європу 20 тон труб - всього навсього одна автовантажівка. У 1997 році - 0 труб, тобто жодної . В 1998 112 тон - три вантажівки, а у 2000 році експорт складав вже майже два десятки тисяч тон.

Таким чином за кілька років Україна збільшила експорт цієї продукції в 700 разів. Це, звісно, колосальний прорив, але серед усіх трубо- експортерів світу на ринку ЄС українські труби є найдешевшими. Тому, звісно, таке становище почало серйозно непокоїти європейських виробників.

Хто ж допоміг Україні знову влипнути в нову халепу? В позовних документах Європейської Комісії фігурує адреса: Дніпропетровськ , вул. Маяковського, 31(що це за відомство? - невідомо), «УКРТРУБОПРОМ», а також трубні заводи: луганський, нікопольський, нижньодніпровський, новомосковський. Як вважають деякі оглядачі ці підприємства контролює громадянський зять президента України Віктор Пінчук.

Те що санкції будуть запроваджені дозволяє припускати той факт, що жоден з названих підприємств не набув ринкового статусу. В Єврокомісії ще раз наголосили ,що Україна ніколи не одержувала статусу держави з ринковою економікою, про що говорять, як українські урядовці, так і преса. Не слід плутати цей статус з поширенням у жовтні минулого року «поширення ринкового режиму на українські підприємства в антидемпінгових розслідуваннях».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG