Доступність посилання

ТОП новини

Світ спостерігає за назріванням афґанської катастрофи


Світ спостерігає за назріванням афґанської катастрофи

Прага, 12 липня 2001 – Вже понад двадцять років Афґаністан перебуває у стані перманентної громадянської війни. І одним із поштовхів до неї стала революційні та соціалістичні експеременти, що розпочалися в країні внаслідок скинення у 1973 році з престолу представників династії Надір-шаха, котра правила країною з 1929 року. Особливо велика роль у дестабілізації ситуації у цій азійській країні відіграла Москва, котра ввела 1979 року на афґанську територію свої окупаційні війська і розв’язала воєнні дії супроти національно-визвольних сил, котрі тривали майже десять років. Нині понад 20-мільйонному населенню ціє країни загрожує катастрофічний голод.

Військовий талібський режим Кабула у світі називають не інакше, як нацистським. Що й підтверджують афґанські події останніх місяців, особливо, нищення немусульманських історичних пам’яток та переслідування Талібаном громадян, котрі мешкають в країні, за расовими і релігійними ознаками. Один з італійських журналістів, котрий вирішив не називати своє ім’я, нещодавно зняв прихованою камерою документальний фільм про Кабул і околиці столиці, ця стрічка викликала на Заході німий жах картинами тотального руйнування в Афґаністані та брутальними діями талібів.

Сьогодні навіть найближчі сусіди Кабула і його нещодавні союзники вже не приховують свого занепокоєння ситуацією в цій державі. Особливе незадоволення висловлюють пакистанські офіційні кола і це пов’язано, насамперед, з мільйонами афґанських біженців на території Пакистану.

Влада в Ісламабаді вирішила днями виселити впродовж трьох наступних місяців до 120 тисяч афґанців. Основною причиною такого ставлення до проблеми біженців із сусідньої країни Пакистан називає нездатність власної економіки утримувати згаданих переселенців. На минулотижневій зустрічі з талібським послом Заіфою губернатор Північно-Західної провінції Пакистану Саїд Іфтіхар Хуссейн Шах у крайньо жорстокому тоні заявив, що всі мешканці Насірбага мусять негайно покинути територію табору.

Пакистанські засоби інформації повідомило 6 липня, що перші 200 осіб покинули згаданий табір Насірбаг і повернулися до своєї вітчизни, а житла їхні відразу ж були знесені пакистанськими бульдозерами. Єдине, що змогли зробити представники ООН в Насірбазі, це видати кожній родині переселенців біля 6 тисяч рупій (це десь 90 доларів США) та по одному пластиковому наметові і по 120 кілограмів муки.

За різними оцінками, в Пакистані проживає від двох до трьох мільйонів афґанців. При цьому лише в 214 таборах розташованих в Північно-Західній прикордонній провінції ціє країни, а також в Белуджистані мешкає понад 1,7 мільйона втікачів з Афґаністану, чимало з них живуть тут вже по 20 років. А іще понад пів-мільйона афґанців розселилося у різних містах Пакистану - від Карачі до Пешевару.

У ці дні ООН закликає до негайних заходів на допомогу Афґаністанові. У доповіді місії ООН, котра повернулася на початку тижня з Кабула, стверджується, що унаслідок трьох катастрофічно сухих років афґанцям загрожує масштабний голод. Експерти ООН вважають, якщо спільноті не вжити негайних кроків, то голодомор може знищити до 5 мільйонів населення, насамперед, північних і західних провінцій Афґаністану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG