Доступність посилання

ТОП новини

Рубрика “Четвертий парламент: час вибору”


Рубрика “Четвертий парламент: час вибору”

Київ, 12 липня 2001- Поки команда відставного прем‘єра Віктора Ющенка працює над політичною заявою, де буде окреслена система принципів, навколо яких він пропонує консолідуватися політичним силам, деякі з цих сил вже розпочали консолідацію. Оголошено про створення виборчого опозиційного блоку “Форум національного порятунку”, який очолила колишній віце-прем‘єр з питань паливно-енергетичного комплексу Юлія Тимошенко. До блоку увійшло 7 партій: “Батьківщина”, “Собор”, Українські соціал-демократи Василя Онопенка, “республіканці” Левка Лук”яненка і “консервативні республіканці” Степана Хмари, Українська християнсько-демократична партія та Патріотична партія. Юлія Тимошенко нагадала журналістам, що блок створено в день, коли виповнюється 7 років від обрання Леоніда Кучми президентом України.

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець пояснив днями журналістам, за якими правилами відбуватимуться наступні парламентські вибори. Він вважає, що чинний закон не забезпечує демократичність виборчого процесу.

Михайло Рябець зазначив:

“1998-го року набрав чинності закон України про центральну виборчу комісію, трьома статтями якого чітко визначено, що ЦВК в установленому порядку вносить пропозицію на розгляд Верховної Ради України щодо вдосконалення законодавства про вибори народних депутатів, про вибори президента України та всеукраїнський референдум”.

Отже, ЦВК має право працювати над законом про вибори народних депутатів, і комісія подала до парламенту свій варіант законопроекту. Депутати цей законопроект на розгляд сесії не виносили, одначе, багато положень врахували.

Проект, схвалений депутатами, і не підтриманий президентом, на думку Михайла Рябця, має багато суттєвих переваг, у порівнянні з чинним законом. Зокрема, чіткіше розкрито принципи виборів, статус виборчих комісій, порядок їхнього формування, виписано порядок утворення виборчого блоку партій. Голова ЦВК зауважив, що депутати можуть не встигнути до початку виборчої кампанії завершити роботу над проектом.

Тим часом, потенційні учасники виборчого процесу подалися до регіонів. Так, голова Державної податкової адміністрації, голова партії Регіонів Микола Азаров минулого тижня побував на заході України. За його перебуванням у Чернівцях спостерігала Марія Вишневська:

“Лідер партії регіонів Микола Азаров у своєму виступі в Чернівцях зосередив увагу на програмних засадах партійної розбудови. Він, зокрема, сказав:

“Ми повинні, спираючись на наших активістів, роз”яснювати наші ідеї, щоб завоювати довіру. Ми в меншій мірі, ніж інші, розраховуємо на використання так званого адміністративного ресурсу. У більшій мірі розраховуємо на те, що зуміємо переконати людей голосувати саме за нас свідомо”.

Марія Вишневська продовжує:

“Тож, не дивлячись на те, що Буковина є найменшою областю в Україні, столичні лідери політичних партій мають намір: одні – встановити патронат над нею, інші – завоювати довіру буковинців. Як би там не було, мета в них одна: переконати людей в регіонах стати їхнім електоратом. І , як виглядає, усі засоби для досягання цієї мети будуть використані у ході передвиборчої кампанії”.

Микола Азаров вдруге за останні 6 років відвідав Ужгород. За даними нашої кореспондентки Анастасії Осадчук в Закарпатті він переймався переважно податковими, а не партійними проблемами. Слово Анастасії Осадчук:

“Основними позиціями виступів пана Азарова стали прагнення знизити податковий тиск, особливо у сфері малого та середнього бізнесу, а також створити у суспільстві атмосферу партнерства та добровільного бажання сплачувати податки. Як заявив пан Азаров, серед головних заходів при цьому могли б стати скасування нинішніх надмірних пільг.”

Що ж, залишається додати, що зменшення податкового тиску звичайно вагомий, але не головний чинник виборчої агітації. І на цьому завершую рубрику “Четвертий парламент: час вибору”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG