Доступність посилання

ТОП новини

Триває корупційний скандал у польському міністерстві оборони


Триває корупційний скандал у польському міністерстві оборони

Варшава, 12 липня 2001 – Цього тижня почалися розслідування у справі корупції в міністерстві національної оборони Польщі. Перм’єр відкликав з посади віце-міністра Ромуальда Шереметьєва, заарештовано також його асистента – Збіґнєва Фармуса. Як виявилося, Фармус, що мав доступ до найбільших державних військових таємниць, мав аж чотири паспорти – польський, канадський, німецький і турецький. У Туреччині асистент міністра навіть був прописаний на постійне мешкання. Фармуса затримали, коли він намагався втекти на паромі до Швеції, його звинувачують у вимаганні хабарів при домовленостях про закупівлю зброї та обладнання для польського війська. Зокрема, йдеться про такий великий контракт, як придбання військових літаків. Цей контракт оцінююють в три мільярди американських доларів. Кілька країн змагалися за можливість його підписати. Як виявилося, в гру входили хабарі при вирішенні цього питання.

Як могло трапитися, що в міністерстві національної оборони Польщі – НАТОвської держави – працювали люди, які могли загрозити безпеку не лише Польщі? Коли журналісти запитали про це в міністра оборони Броніслава Коморовського, то він відповів, що «винний у цьому той, хто вирішував кадрові питання, брав тих осіб на працю». Така відповідь міністра може означати лише одне – мацаки корупції в уряді Єжи Бузка сягають дуже високо. До речі, скандал розгорівся після публікації статті в газеті «Жечпосполіта». До цього не раз в кулуарах ішлося про те, що асистент віце-міністра оборони – хабарник. Кажуть, що про це говорили і прем’єрові, але вважалося, що сказане – звичайні плітки.

Нині прокуратура ставить питання: за які гроші, маючи платню, що дорівнює ледве півтори тисячі доларів, віце-міністр національної оборони будував дорогі вілли і купував люксусові авта. Зрештою, це питання, яке ставлять нині високому функціонерові польського міністерства оборони, можна сміливо ставити багатьом чиновникам в Україні. Хтозна, чи відповідь на нього не була б ще обурливіша, ніж в історії з польським віце-міністром.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG