Доступність посилання

ТОП новини

Згадаємо Бруно Шульца


Згадаємо Бруно Шульца

Київ, 12 липня 2001 - Сьогодні на Галичині святкуватимуть 109-ту річницю від дня народження Бруно Шульца. Єврей за національністю, відомий світові як польський прозаїк, Шульц залишив по собі розлогі і смачні тексти про дивну епоху 20-30 років, епоху гальванізму та електричних сигарниць на не менш дивовижному просторі Польщі-Австро-Угорщини-СРСР, на території котрих почергово знаходилося містечко Дрогобич... Така собі поетика провінції, що захоплювала весь світ.

Мабуть про Бруно Шульца навряд чи так би широко згадували б сьогодні на Галичині, якби не скандал, пов’язаний із нещодавнім нелегальним вивезенням до Ізраїлю виконаних ним фресок, що збереглися у так званій віллі Ландау у Дрогобичі.

Я звернулася до директора Львівської галереї, президента Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв при ЮНЕСКО Бориса Возницького із проханням розповісти про Бруно Шульца та варварську акцію із його фресками.

Борис Візницький зазначив:

“ Бруно Шульц – визначний поет-письменник, який писав на польській мові, це був час 20-30-ті років, Дрогобич. Він також малював, навчався у Краківський академії, в основному він був графік. У нього існує близько трьохсот творів –графік, на нашій землі зберігається всього три. Шульц в 1943 році розмалював кімнату для дітей начальника гестапо. Коли там були викрадені настінні розписи, про Шульца заговорив весь світ.

Якби не події навколо вивезених фресок, можливо не було б такого розголосу навколо його імені.

19 лютого я брав участь в українсько-польській комісії, яка мала довести, чи ці фрески належать Шульцеві. Ми ствердили, відкривши невеличкий фрагмент того живопису, що фрески належать йому. Там є навіть його автопортрет.”

У Дрогобичі міг би створитися музей, який би цілком міг привернути увагу туристів з-закордону до унікального полі культурного середовища, яким є Галичина. Чому цього не сталося? Завдяки пресі, яка широко повідомляла про дрогобицьку знахідку німецького кінорежисера (зроблену у лютому цього року), про це дізнається Марк Шраберман, громадянин Ізраїлю. Він варварські (щоправда з дозволу місцевої дрогобицької влади) зрізав фрески та вивез до Ізраїлю, у музей Голокосту “Яд ва-Шем”.

Міська влада Дрогобича допомогла, а українська митниця не роздивилася контрабанди такого масштабу...

Єврей Бруно Шульц малював казкових принців та принцес на стінах дитячої кімнати на віллі обершарфюрера СС Фелікса Ландау. 19 листопада 42-го року Шульц був застрелений есесівцем.

Наступного року у світі святкуватимуть ювілей – 110 років від дня народження Бруно Шульца. Святкуватиме і Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG