Доступність посилання

ТОП новини

Тирасполь звинуватив Кишинів у тому, що його нове керівництво практикує дві різні моделі врегулювання придністровського конфлікту


Тирасполь звинуватив Кишинів у тому, що його нове керівництво практикує дві різні моделі врегулювання придністровського конфлікту

Кишинів, 12 липня 2001 - Міністр закордонних справ сеператистської Придністровської молдовської республіки Валерій Ліцкай виступив із заявою, в котрій звинуватив нове керівництво Молдови за його тактику на відновлених переговорах з Тирасполем. На прохання кореспондента радіо Свобода прокоментувати свою заяву Ліцкай сказав, що офіційний Кишинів нині має дві, при чому досить різні, моделі врегулювання придністровського конфлікту. Перша модель передбачає врегулювання конфлікту «кавалерійським наскоком». За словами міністра, прихильники цієї моделі вважають, що врегулювати придністровську проблему можливо завдяки одній декларації. Така модель передбачає, що Кишинів повинен мати (а її прихильники думають, що насправді вони існують) такі больові місця, завдяки котрим на Тирасполь можна натиснути, і він погодиться на всі пропозиції республіки Молдова. Тих, хто так вважає, Ліцкай відносить до групи ідеалістів, які в Кишиневі вже мріють про медалі «За врегулювання придністровського конфлікту».

Валерій Ліцкай каже, що друга модель передбачає, що у питанні врегулювання придністровського конфлікту будуть задіяні всі домінанти – економічна, фінансова, банківська, дипломатична, міжнародня та політична. Придністровський міністр закордонних справ каже, що в Тирасполі від нового президента Молдови комуніста Владіміра Вороніна чекають конкретних пропозицій щодо цих моделей. Пан Ліцкай сказав, що «Кишинів повинен нам повідомити, чого він бажає – перемогти Придністров’я, задавити Придністров’я економічно, чи інтегрувати його в спільну державу». В Придністров’ї вважають, що коли мова йде про інтеграцію, то для неї потрібна стратегія, розрахована не на один рік. Ліцкай каже, що такої стратегії Кишинів ніколи не пропонував Тирасполю.

На прохання кореспондента радіо Свобода висловитись щодо перспектив у врегулюванні придністровського конфлікту Валерій Ліцкай зазначив, що навіть країни Заходу не мають готових інструментів щодо врегулювання таких конфліктів. Країни Заходу з розмахом наступили «на граблі» в Югославії, й нині не знають, що їм робити з Косовом,- каже Ліцкай. У світі існують досить схожі до Придністровського конфлікти, в яких також не видно кінця-краю. Існують заяви про особливий статус, автономію, спільну державу, але не існує правового механізму, котрий можливо вживати на практиці,- наголосив придністровський міністр. Він каже, що Придністров’я є прихильником поступової інтеграції з Молдовою, яка може призвести в перспективі до створення спільної держави. Якою може бути ця держава – сьогодні прогнозувати неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG