Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада розглядає законопроект, згідно з яким депутати, обрані за партійними списками, в разі виходу з фракції позбудуться і мандату – німецькі експерти здивовані


Верховна Рада розглядає законопроект, згідно з яким депутати, обрані за партійними списками, в разі виходу з фракції позбудуться і мандату – німецькі експерти здивовані

Берлін, 12 липня 2001 - Українські законодавці вкотре довели, що вони здатні на такі несподіванки,- зазначив німецький політолог професор кельнського університету Ґергард Сімон. Він звернув увагу на те, що в жодній з демократичних країн Заходу немає закону, який би за вихід з фракції примушув депутатів віддавати сій мандат. У Німеччині, наприклад, нинішній мінітср внутрішніх справ Отто Шилі свого часу належав до фракції зелених, але й по тому, як перейшов до фракції соціал-демократів, його не було виключено з парламенту. Щоправда, як зауважив Ґергард Сімон:

Ґергард Сімон

На відміну від України, в Німеччині такі випдаки є абсолютним винятком. Тобто в демократичних країнах Заходу можна говорити про надзвичайно високу партійну дисципліну.

Надія Кандиба

Тому, як зазначив Ґергард Сімон, зрозуміло, що автори українського законопроекту намагаються в такий спосіб стабілізувати партійну систему в країні. Водночас німецький політолог висловив сумнів, що таке нововведення справді стане ефективним інструментом в досягненні цієї мети.

Ґергард Сімон

В усякому разі, пов’язування виходу з фракції з членством у парламенті суперечить західним уявленням про демократію. Стабілізувати партійну систему в Україні вдасться лише тоді, якщо зміцнення політичних партій почнеться в низах, якщо партії позбудуться залежності від виконавчої влади. Лише коли політичні партії перестануть бути інструментом оліґархів або президентської адміністрації, вдасться стабілізувати партійну систему в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG