Доступність посилання

ТОП новини

У середу сповнилося шiсть рокiв вiд масакру боснiйськими сербами мусульманського мирного населення у мiстечку Сребренiца


У середу сповнилося шiсть рокiв вiд масакру боснiйськими сербами мусульманського мирного населення у мiстечку Сребренiца

Бєлград, 12 липня 2001 – Сербський загал щойно з цього приводу був в змозi отримати обширну iнформацiю про масштаби цього та iнших воєнних злочинiв.

У липнi 1995 року бєлградськi масмедiа, контрольованi Соцiалiстичною партiєю Слободана Мiлошевича, повiдомили, що сили боснiйських сербiв звiльнили Сребренiцу вiд мусульмнських екстремiстiв. Державне телебачення передало кiлька кадрiв, на яких було видно генерала Ратка Младича, який гарантував безпеку мешканцям мiстечка. Через кiлька днiв незалежна газета “Наша Борба” та незалежне радiо Б 92 повiдомили про масакр. Пiдконтрольнi засоби масової iнформацiї, посилаючися на заяви лiдера самопроголошеної Республiки Сербської Радована Караджича, i тодi й протягом наступних рокiв спростовували повiдомлення про злочини. Як у Сребреницi, Сараєвi та iнших боснiйських мiстах, так i згодом у Косовi.

Урядовцi постiйно зявляли, що злочини чинили лише мусульмани та албанцi, а генерала Младича, який до минулої осенi отримував зарплату з Бєлграда, величали як сербського нацiонального героя. Вiд того часу оприлюднено чимало подробиць про подiї в колишнiх югославських республiках, але державне телебачення щойно з приводу шостої рiчницi оприлюднило передачу про Сребренiцу. Громадскiсть шокована! Чи можливо, що тi, кого називали патрiотами, протягом кiлькох днiв вбили сiм з половиною тисяч жiнок i дiтей – питаються люди.

Колишнiй режим намагався сховати або знищити слiди злочинiв. Лiквiдовано Желька Ражнатовича Аркана, одного з головних виконавцiв наказiв Мiлошевича, та ше кiлькох ватажкiв парамiлiтарних загонiв. Опинився за ґратами Раде Маркович, колишнiй керiвник полiтичної полiцiї. Минулого тижня його засуджено до одного року ув’язнення з-за розголошення державної таємницi. Оглядачi з цього приводу роблять висновок, що вiн почав спiвпрацювати iз слiдчими органами, тобто – що розповiв подробицi про роль Мiлошевича у Боснiї й Косовi.

Наразi у Бєлградi майже нiхто не сумнiвається в тому, що Караджич, Младич та їхнi загони смертi були безпосередньо пiдпорядкованi саме Мiлошевичу. Преса пише, що екс-президент ймовiрно знищив бiльшiсть доказiв та, що гаазькiй прокуратурi буде важко довести його особисту причетнiсть до злочинiв. Все-ж, злочини не забуваються, а у Сербiї щораз частiше можна почути вимогу, щоби й сербськi суди судили злочинцiв. Щоправда, можна почути й iншi голоси.

Ультранацiоналiстична Радикальна партiя вимагає покарати керiвникiв державного телебачення, якi вiдважилися транслювати передачу про масакр у Сребреницi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG