Доступність посилання

ТОП новини

У Сербiї й Хорватiї не перестають полемiки з приводу спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом у Гаазi


У Сербiї й Хорватiї не перестають полемiки з приводу спiвробiтництва з Мiжнародним трибуналом у Гаазi

Бєлград, 13 липня 2001 – В них беруть участь не лише влада й опозицiя, але й культурнi дiячi, та навiть спортсмени.

Десять хорватських спортсменiв звернулося до громадскостi вiдкритом листом пiд заголовком “Захистiм наших i ваших героїв”. Серед них є тенiсист Горан Iванiшевич, переможець недaвнього турнiру у Вiмблдонi, баскетболiсти Дiно Раджа й Стойко Вранкович, футболiсти Давор Шукер, Ален Бокшич та Звонимир Бобан. Вони вважають, що генерали, яких Гаазький трибунал звинувачує з воєнних злочинiв, були патрiотами й боролися за свободу. Користаючися своєю популарнiстю, спортсмени таким чином посилюють тиск на владу, вимагаючи, щоби вона змiнила рiшення про екстрадицiю. Лист написано в нацiонал-патетичному тонi i його напевно пiдписав би i лiдер сербських ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель – якщо б в ньому мова йшла не про хорватiв, а про сербiв. Зрештою, на сесiї республiканського парламенту Сербiї у четвер самозванний воєвода та його спiвробiтники говорили те саме, що й хорватськi спортивнi зiрки. Щоправда, Шешель вперше сказав, що i серби вбивали мусульманн та хорватiв, але лише тому, що, за його словами, були на це змушенi у боротьбi за свободу й нацiональну гiднiсть.

Хорватська опозицiя, за пiдтримкою ветеранiв вiйни, культурних дiячiв та спортсменiв, вимагає скасувати закон про спiвробiтництво з Гаазьким трибуналом. Нагадаємо, що цей закон ухвалено в час коли теперiшня опозицiя була при владi. Отож, закон був потрiбний, але його не треба проводити. Типове балканське лицемiрство.

Слободан Мiлошевич i Франьо Туджман, колишнi президенти Югославiї й Хорватiї, мали ту саму мету: створити великi нацiональнi держави. Їхнi партiї, якi наразi в опозицiї, намагаються згуртувати довкола себе як нацiоналiстiв, так i супротивникiв перебудови суспiльствa, яку розпочали теперiшнi уряди у Бєлградi й Загребi.

Вiмблдонський переможець Iванiшевич опинився на тiй самiй сторонi полiтичних барикад де й сербськi нацiонал-комунiсти, якi розпалюють ненависть до Європи та всього європейського. У Сербiї пiсля видачi Мiлошевича зростає кiлькiсть погроз нацiональним меншинам. Прихильники екс-президента таким самим тоном як i в час вiйни виступають проти розширення зв’язкiв з Європою та проти модернiзацiї країни. Надзвичайна сесiя хорватського парламенту у п’ятницю анi трохи не вiдрiзнялася вiд дебат народних депутатiв у Сербiї, якi тривали у четвер. Нацiоналiсти згiднi в одному: ми герої, усi iншi – злочинцi й потвори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG