Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич пiддав рiзкiй критицi країни Європи тому що, на його думку, надто повiльно посилають допомогу та, що переважну частину придiлених коштiв намiчено для сплати боргу


Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич пiддав рiзкiй критицi країни Європи тому що, на його думку, надто повiльно посилають допомогу та, що переважну частину придiлених коштiв намiчено для сплати боргу

Бєлград, 16 липня 2001 – Захiдну допомогу Сербiї Джiнджич у iнтерв’ю нiмецькому магазину “Штерн” назвав фарсом. За його словами, з 300 мiльйонiв євро Бєлград готiвкою отримає лише 75 мiльйонiв, та й це щойно у листопадi. Решту намiчено для сплати боргу колишньої Югославiї. Такий принцип сербський прем’єр-мiнiстр назвав лiкуванням померлого. Вiн сказав: “Нам конкретна допомога необхiдна термiново. У листопадi може бути надто пiзно. До того часу головою уряду мiг би стати навiть екстремiст Шешель. Я не можу людям постiйно говорити про допомогу Заходу, якої вони не бачать. Чи необхiдно, щоби мою сiм’ю хтось вбив вибухiвкою? Коли я був в опозицiї, Європейський союз обiцяв нам три мiльярди марок готiвкою. Де тепер цi грошi?” Джiнджич ще нагадав, що 300 тисяч сiмей у Сербiї заробляють менше вiд 40 марок в мiсяць, що з держбюджету утримуються 600 тисяч бiженцiв та, що сто тисяч зайнятих втратять робочi мiсця внаслiдок перебудови, яку вимагають захiднi партнери.

У заявi бєлградському агентству Фонет прем’єр-мiнiстр у понедiлок зазначив, що вiн був змушений звернутися до захiдної громадскостi таким драматичним тоном. Ситуацiя ще не трагiчна, але вже у вереснi могла б стати трагiчною, сказав вiн.

Проте, його спiвробiтники запевняють громадян, що економiчна ситуацiя полiпшується. Голова Нацбанку Младян Дiнкич та мiнiстр фiнансiв Божидар Дєлич у суботу взяли участь в одному рок-концертi. Тисячi молодих бурхливо вiтало їхню групу, символiчно названу “Монетарний удар” ще в час, коли вони були опозицiонерами. Перед тим як взяв гiтару, Дiнкич сказав, що валютнi резерви країни становлять 880 мiльйонiв доларiв та, що це достатня гарантiя стабiльностi динара. Що ж сказати? Сербiя дивна країна. Сотнi тисяч заробляють менше вiд 40 марок в мiсяць. Згаданий рок-фестивать тривав сiм днiв. Його вiдвiдало 200 тисяч юнакiв i дiвчат, хоча за квиток щовечора треба було заплатити 10 марок. У Сербiї навiть вбогi батьки мають багатих дiтей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG