Доступність посилання

ТОП новини

Україна вражає темпами економічного розвитку


Україна вражає темпами економічного розвитку

Прага, 16 липня 2001 ― Винятково успішним називають міжнародні економічні оглядачі досягнення України за перші півроку. Рекордних темпів економічного зростання Україні вдалося домогтися при зниженні темпів інфляції та посиленні гривні. Реальні доходи населення також зростають. Серед інших успіхів експерти з американської консультативної компанії Планекон називають угоду про реструктуризацію боргу з Паризьким клубом держав-кредиторів та кроки до відновлення фінансування Міжнародним Валютним Фондом.

Політичні скандали навколо президента та його оточення, здається, зовсім не вплинули на темпи економічного відродження України, яка у минулому півріччі побила всі рекорди. За період до червня індустріальне виробництво зросло на майже 19 відсотів, хоча і за відповідний період минулого року темпи були таож високими, 11 відсотків. Після того, як валовий внутрішній продукт зріс на майже 6 відсотів минулого року, за п’ять місяців цього року зростання прискорилося до 9 відсотків.

За словами Збишка Табернацького, аналітика консультативної компанії Планекон, що спеціалізується на пост-соціалістичних економіках Європи, такі вражаючі результати змусили компанію змінити в бік зростання свої прогонози щодо темпів економічного розвитку. Якщо на початку року експерти очікували, що нинішній рік буде дещо гірший від попереднього, то тепер вони очікують пришвидшеного зростання із ВВП у 7 %.

Причиною швидкого розвитку Української економіки вони вважають відносно низькі попередні показники та винятково сприятливі зовнішні умови, зокрема на найбільшому зовнішньому українському ринку – в Росії. Тим не менше, ці причини не можуть пояснити настільки високих темпів розвитку.

Індустріальний бум спостерігається практично в усіх галузях, за винятком хіба що вугільної. У виробництві середні темпи розвитку – понад 24 % у річному розрахунку. Харчова, текстильна, древооборна, хімічна та машинобудівна промисловість розвиваються зі швидкість 20% на рік. Приріст у нафтохімічній промисловості, що її контролюють російські та казахські інвестори, підскочиив до майже 60%, чому сприяли безперебійні поставки сировини та великий внутрішній та зовнішній попит.

Якби зростання української економіки відбувалося лише за рахунок зовнішнього попиту на індустріальну продукцію, ми би мали серйозні сумніви щодо того, що таке зростання буде тривалим, мовиться у квартальному дослідженні компанії ПланЕкон про Україну, однак вже другий рік поспіль українська статистика фіксує зміцнення внутрішнього споживчого попиту та внутрішніх інвестицій. Роздрібний продаж, за яким можна судити про стан споживання, зріс цього року на 8 з половиною відсотків. Доходи населення після податків також зросли на 9%. Таким чином, експерти Планекону вважають, що якщо уряд не поновить практику невиплати зарплат та пенсій, то українська економіка має ціком реальні шанси вийти на стабільно високі темпи зростання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG