Доступність посилання

ТОП новини

Текіє – монастир дервішів у Криму


Текіє – монастир дервішів у Криму

Євпаторія, 17 липня 2001 - Одним із проявів багатої культурної спадщини кримськотатарського народу є його культові споруди – мечеті і медресе. Але особливе місце у цьому ряду посідає Текіє – монастир дервішів в Євпаторії – єдина пам’ятка такого роду не тільки в Криму, але й узагалі – в Україні.

Фахівці не дають точної відповіді про час побудови євпаторійського Текіє, оскільки досі не знайдено жодної письмової згадки про це. За зовнішнім виглядом, пропорціями і загальним плануванням будівлі - історики визначили приблизний вік Текіє – 500-600 років. Цей старовинний монастир дервішів становить собою центрально-купольну споруду заввишки 20 метрів, що у плані є квадратом. Верх Текіє шляхом зрізу кутів плавно переходить у восьмигранник, на яком встановлено купол з шатровим перекриттям.

Як вважає кримський дослідник Олег Ісаєнко, купол діаметром 9 з половиною метрів символізує Всесвіт, єдність людини і довкілля. Розписи на стінах не збереглися, як не збереглися і мармурові плити на підлозі. Поруч з Текіє розташована монастирська мечеть, збудована на межі 18-19 століть і мінарет 16 століття. Зараз весь цей архітектурно-історичний комплекс перебуває у занедбаному стані. Тільки нещодавно мусульманська громада відновила молитовне служіння в Текіє. Однак на відновлення монастиря потрібні значні кошти, яких ні кримські татари, ні місцева влада не мають.

Але повернімося до історії. Як відомо, ордени дервішів – мандрівних мусульманських монахів, прихильників суфізму (течії в Ісламі) – виникли у 10-12 століттях. Приблизно з 13-14 століття дервіші з’явилися в Криму. І лише тут вони заснували кілька своїх монастирів, з яких зберігся лише один – в Євпаторії. Євпаторійська Текіє як монастир діяла до приходу російських військ.

Загалом в Текіє 19 приміщень, що свідчить про нечисленність її мешканців. За даними істориків, мандрівний монах міг перебувати тут не більше 3-х діб. У монастирі також мешкав шейх дервішів. Про його вплив свідчить те, що лише він мав право на опоясування хана мечем, коли той сходив на кримський трон.

Цікаво, що зараз деякі традиції давніх дервішів збереглися лише в Чечні та Інгушетії. А в ті давні часи щоп’ятниці та у великі мусульманські свята у головній залі євпаторійської Текіє здійснувалася містерія, або – зікр. Дервіші кружляли у священному танці повторюючи слова молитви до впадання у транс. Як стверджує згадуваний Олег Ісаченко, метою цих містерій було підняття духу людини, вихід на принципово новий рівень пізнання, знаходження істини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG