Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія офіційно ще не почалася, але будування міжпартійних блоків розгорнулося на повну силу


Виборча кампанія офіційно ще не почалася, але будування міжпартійних блоків розгорнулося на повну силу

Київ, 17 липня 2001 - Попри те, що виборча кампанія офіційно ще не почалася, будування міжпартійних блоків розгорнулося на повну силу. Приблизно половина потенційно вагомих учасників передвиборних перегонів уже оприлюднила свою позицію щодо блокування; інші вичікують нагоди, щоб не помилитися у виборі союзників.

Приклад подала так звана “партія влади”, почавши формувати масштабне об‘єднання у складі Партії Реґіонів, Народно-демократичної партії, “Трудової України”, Аграрної партії та деяких дрібніших структур. У журналістських колах це об‘єднання, яке наразі ще юридично не до кінця оформлене, звуть просто: “донецько-дніпропетровським кланом”, хоча присутні там і представники деяких інших реґіонів. Головні персонажі: Сергій Тигипко, Віктор Пінчук, Андрій Деркач, Микола Азаров, Віктор Янукович, Валерій Пустовойтенко, Михайло Гладій.

Як непримиренна опозиція до цього і всіх інших кланів виступає Форум національного порятунку на чолі з Юлією Тимошенко, до якого входять сім партій, найпомітнішими серед яких є “Батьківщина” (Олександр Турчинов), “Собор” (Анатолій Матвієнко), УРП (Левко Лук‘яненко) та Українська соціал-демократична партія (Василь Онопенко). Інший опозиційний блок складається навколо Олександра Мороза, і, ймовірно, одержить назву “Україна без Кучми”. Уже відомо, що до цього блоку увійдуть Соцпартія, Соціал-демократична партія України (Юрій Буздуган), Український (не плутати з ленінським!) комсомол (Олександр Старинець), Партія захисту інтересів селян (Іван Бокий).

Ще два блоки посідають так звану “особливу позицію”: не висуватимуть єдиного списку на виборах, але всіляко підтримуватимуть “ідейно близьких” кандидатів. Це – ЗУБР (“За союз України, Білорусі, Росії”) та “За Україну”. Перше базується на комуністах, прогресивних соціалістах та Слов‘янській партії. Друге – начебто індивідуальна ініціатива Бориса Олійника, Михайла Сироти, Юрія Кармазина та кількох інших депутатів. Попри начебто фундаментальні розбіжності між першим і другим блоками, їх об‘єднує категоричне несприйняття західної цивілізації. Нарешті, існує ще блок партій “Яблуко”, “Красива Україна” та Зеленої партії-ХХІ. Всі інші партії поки що визначаються. Крім Партії зелених України, яка вже вирішила йти на вибори самостійно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG