Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Росії: попереднє розслідування щодо так званих «зачисток» в Асіновській і Сєрноводську


Прокуратура Росії: попереднє розслідування щодо так званих «зачисток» в Асіновській і Сєрноводську

Прага, 17 липня 2001 - Так звані «зачистки» в Асіновській і Сєрноводську, що відбулися на початку липня, набули скандального розголосу після того, як керівники адміністрації цих селищ на знак протесту проти дій російських військовослужбовців заявили про свою відставку. Дії військових також різко засудив Глава промосковської адміністрації Чечні Ахмад Кадиров, який заявив, що домагатиметься суду над військовими, котрі знущалися над цивільним населенням. Повноважний представник президента Росії у Південному федеральному окрузі Віктор Казанцев офіційно вибачився за дії військових і зумів переконати згаданих глав адміністрацій не залишати свої посади.

І ось на вчорашньому закритому засіданні промосковського уряду Чечні за участі керівників російських силових структур були оголошені результати попереднього розслідування обставин «зачисток» в Асіновській і Сєрноводську. За повідомленням Прокурора Чечні Віктора Дахнова, тілесні пошкодження отримали 10 місцевих мешканців, а також мали місце окремі факти матеріальних збитків. Однак, за його твердженням, масових порушень з боку федеральних сил не виявлено. На сьогодні порушено шість кримінальних справ. А представник Генеральної прокуратури Російської Федерації у Південному федеральному окрузі Володимир Кравченко повідомив журналістам, що до завершення розслідування усунуто з посад двох заступників командувача Об’єднаного угруповання російських військ у Чечні. Він також повідомив, що МВС, ФСБ і військові домовилися про єдиний механізм спецоперації у чеченських населених пунктах. «Так звані «зачистки» відтепер проходитимуть за обов’язкової участі керівників місцевих адміністрацій, представників прокуратури та місцевої міліції. А після закінчення спецоперацій на сільських зібраннях будуть перевірятися усі скарги від населення», - заявив представник Генеральної прокуратури Росії Володимир Кравченко.

Тим часом, правозахисники критично ставляться до попередніх результатів розслідування порушень з боку російських військових під час так званих «зачисток» в Асіновській та Сєрноводську. Так, правозахисне агентство «Пріма» повідомляє, що потерпілих залякують. Після 11 липня до помешкань багатьох постраждалих в Асіновській і Сєрноводську вривалися військові та працівники МВС і спецслужб, які погрожували фізичною розправою та показували потерпілим ними ж написані скарги. Таким чином, в руках військових опинилися дані, що їх мала б мати лише прокуратура, - наголошує правозахисне агентство «Пріма».

До результатів попереднього розслідування скептично ставляться навіть деякі чеченські чиновкики з промосковської адміністрації. «Слідчі не розглянули навіть сотої долі порушень, що їх допустили військові. Та й взагалі, вони представляли одну із зацікавлених сторонін – федеральну, тому результати розслідування в принципі не могли бути об’єктивними!», - заявив в інтерв’ю російському часопису «Комерсант» заступник голови адміністрації Сунженського району Юнус Хізрієв.

Згаданий часопис також зауважує, що чеченці хочуть, аби розлідуванням зайнялася незалежна комісія, до якої увійшли б представники неурядових та правозахисних організацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG