Доступність посилання

ТОП новини

На 2006 рік заплановано ліквідацію прикордонного контролю між Польщею та ЄС – це означатиме впровадження віз для українців


На 2006 рік заплановано ліквідацію прикордонного контролю між Польщею та ЄС – це означатиме впровадження віз для українців

Варшава, 16 липня 2001 - Польща стоїть перед конкретним і остаточним вибором – вона мусить до 2006 року запровадити візи й для громадян України, якщо хоче, аби її кордони з Євросоюзом були до того часу відкриті. Є, одначе, сподівання, що кордон Польщі з Україною навіть після впровадження віз буде не таким жорстким. Себто українцеві буде після 2006 року легше дістатися до Польщі, ніж нині до Німеччини.

«Злагіднення» умов перетину кордону з Україною Польща сподівається домогтися від Євросоюзу завдяки тому, що польські кордони з Україною (є такі попередні плани) будуть охороняти і німецькі прикордонники. Це має ґарантувати надійність охорони кордону від нелегалів і переправлення наркотиків. Німецькі прикордонники на кордоні з Україною мають бути запорукою подолання корупції серед митних служб. Польський уряд сподівається також, що Євросоюз врахує й те, що останнім часом спадає кількість нелегальних еміґрантів, що дісталися на Захід з України через Польщу.

Тим часом обов’язкове впровадження віз для українських громадян неодмінно призведе до великих втрат зисків польських дрібних підприємців. На прикладі Чехії й Словаччини, які запровадили візи для громадян України, видно, що вся маса людей з України, яка колись їздила до цих держав, тепер подорожує до Польщі. Саме на українцях готельний бізнес у Польщі (маю на думці дешеві готелі) почав заробляти найбільші гроші. Приблизно так само виглядають справи в торгівлі товарами легкої промисловості – на липневому розпродажі цього року вже, хоч до його завершення є ще трохи часу, українці закупили найбільше польського одягу та взуття. Багато українців також користується послугами польских туристичних фірм і їде на курорти до Іспанії чи Тунісу саме через Польщу, вважаючи, що так безпечніше і надійніше. Тому дрібні польські підприємці з острахом чекають дня, коли наплив українців до Польщі може зменшитися. Для них це могло б означати перспективу на розорення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG