Доступність посилання

ТОП новини

Інформаційна бомба для президента Білорусі


Інформаційна бомба для президента Білорусі

Мінськ, 17 червня 2001 - Один з потенційних конкурентів Аляксандра Лукашенки на виборах - голова Федерації профспілок Білорусі Уладзімір Ганчарик - у вівторок оприлюднив документи, що свідчать про причетність керівництва Білорусі до вбивств політичних опонентів.

Профспілковий лідер оприлюднив рапорт начальника Головного управління кримінальної міліції МВС Білорусі Миколи Лапаціка, який в листопаді надіслав цей документ міністрові внутрішніх справ Уладзіміру Навумову з позначкою "цілком секретно".

У цьому рапорті йдеться про нинішнього генерального прокурора Білорусі Віктора Шеймана, який саме до листопада минулого року був держсекретарем Ради безпеки держави, а також про полковника внутрішніх військ МВС Дмитра Павлюченка, якого арештував білоруський КДБ, а потім випустив, та колишнього міністра закордонних справ Юрія Захаренка, який зник у травні 1999 року.

Профспілковий лідер Уладзімір Ганчарик сьогодні озвучив рапорт генерал-майора міліції Лапаціка генерал-майорові Навумову. Ось його фрагмент:

«Шейман дав вказівку Павлюченку фізично знищити колишнього міністра закордонних справ Захаренка Ю.М.», - зачитав частину рапорту Уладзімір Ганчарик.

В рапорті йдеться, що за наказом іншого міністра внтурішніх справ Юрія Сівакова на політичні вбивства видавали спеціальний пістолет, яким звичайно розстрілюють тих, кого осуджено до покарання смертю.

Вперше пістолет було видано 1999 року в травні, коли зник екс-міністр Захаренко, а вдруге - у вересні того ж року, коли зникли колішній віце-прем’єр та екс-голова ЦВК Віктор Гончар разом з бізнесменом Анатоліем Красовським.

Уладзімір Ганчарик: "В основному все збігається. Видавався пістолет Павлюченку чи не видавався? Він видавався через деяких осіб, яких названо. Моя версія та, що все це відбулося і що люди віддавали команди. Бо жодний підрозділ без команд не працює. Дуже багато збігів, і справа влади сказати – було це чи ні", - заявив голова Федерації профспілок.

Минулої п’ятниці він надіслав ці документи президентові Лукашенку, але відповіді не отримав.

Уладзімір Ганчарик: «Це свідчить лишень про те, що вони цим надзвичайно занепокоєні. Але питання в тому, чи вони занепокоєні тим, щоб висвітлити правду, чи щоб виправдатися».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG