Доступність посилання

ТОП новини

Президент СР Югославiї Воїслав Коштунiца кандидатом на прем’єр-мiнiстра призначив Драгiшу Пешича з Чорногорiї. Новий уряд буде сформовано наступного тижня


Президент СР Югославiї Воїслав Коштунiца кандидатом на прем’єр-мiнiстра призначив Драгiшу Пешича з Чорногорiї. Новий уряд буде сформовано наступного тижня

Бєлград, 18 липня 2001 – Пiсля Зорана Жiжича, ще один анонiмний чорногорський апаратник стає прем’єр-мiнiстром Югославiї. Згiдно з конституцiєю, коли глава держави з Сербiї, голова уряду повинен бути з Чорногорiї. Оскiльки представникiв у союзному парламентi має лише одна чорногорська партiя, президент Коштунiца не мав iншої можливостi й тому погодився призначити кандидата чорногорських соцiалiстiв, скомпрометованих багатолiтнiм спiвробiтництвом з режимом Слободана Мiлошевича. Союзну державу ще раз збережено. Хоча Коштунiца зазначив, що новий уряд не буде перехiдним i тимчасовим, бiльшiсть бєлградських полiтикiв впевнена в тому, що агонiя сербсько-чорногорської федерацiї, а це значить i новий уряд, триватиме не довше як до кiнця поточного року.

Нагадаємо, що попереднiй союзний уряд, в якому Драгiша Пешич був мiнiстром фiнансiв, розпався тому, що чорногорськi соцiалiсти не погодилися на видачу Мiлошевича до Гааги. Вони й наразi залишають за собою право вето, яке не завжатиме сербськiй владi проводити свою полiтику.

Заступником прем’єр-мiнiстра знов буде Миролюб Лабус, який займав цю посаду вiд торiшнiх змiн з Бєлградi. Саме вiн, без участi голови уряду, вiв складнi переговори про повернення Югославiї в мiжнароднi фiнансовi iнституцiї та про надання країнi захiдної допомоги й кредитiв. Так буде i тепер: прем’єр-мiнiстр займатиметься протоколом, а його заступник серйозними державними справами.

Оглядачi у Бєлградi згiднi в одному: Югославiя клинiчно мертва. Конституцiєю не передбачено, хто кому має подати офiцiйну iнформацiю про це. Чорногорське телебачення, скажiмо, у вiвторок повiдомило своїх глядачiв, що “президент Коштунiца призначив нового прем’єр-мiнiстра”. У повiдомленнi жодним словом не згадано назви Югославiї, оскiльки її офiцiйна Чорногорiя не визнає ще з часу Мiлошевича.

Все-ж, Коштунiца заявив, що до кiнця серпня буде пiдготовано проект нової союзної конституцiї, який буде запропоновано усiм полiтичним чинникам у Сербiї й Чорногорiї.

Згiдно з опитуваннями, у Сербiї є бiльше нiж у Чорногорiї прихильникiв збереження спiльної держави. Проте, навiть їх ображає призначення головою уряду мiнорних осiб як колишнiй, а тим паче новий прем’єр. Югославiю могла б зберегти лише угода правлячих сил у Бєлградi i Подгорицi. Чому ж Бєлград не хоче спiвпрацювати з чорногорською владою, але лише з її опозицiєю? Ймовiрно лише тому, що серби хочуть бути не просто братом, але – старшим братом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG