Доступність посилання

ТОП новини

Чи були політичні вбивства й зникнення людей у Бєларусі організовані самим президентом Лукашенкою?


Чи були політичні вбивства й зникнення людей у Бєларусі організовані самим президентом Лукашенкою?

Якщо підтвердиться справжність секретного указу Аляксандра Лукашенки, ксерокопію якого обнародували політичні опоненти білоруського президента, стане ясно, що політичні вбивства й зникнення людей у Бєларусі були організовані самим президентом.

У вівторок один з потенційних конкурентів Аляксандра Лукашенки на президентських виборах, лідер Федерації профспілок Білорусії Володимир Гончарик, підклав своєму головному супернику інформаційну бомбу.

Він оприлюднив ксерокопію документа, що пояснює політичні вбивства й політичні зникнення в Білорусії секретним указом (#19 від 12.01.98) Аляксандра Лукашенки, повідомляє російське видання Коммерсант.

Володимир Гончарик поширив копію рапорту начальника головного управління кримінальної міліції МВС Білорусії Миколи Лопатика, що той у листопаді направив голові МВС Володимирові Наумову під грифом "Сов. секретно". Про існування цього документа стало відомо ще 13 липня, але у вівторок його вперше оприлюднили цілком.

У документі мова йде про нинішнього генпрокурора Білорусії Віктора Шеймана, який до листопада був секретарем ради безпеки, а також про двох екс-міністрів внутрішніх справ: зниклого в травні 1999 року Юрія Захаренка й нинішнього заступника голови президентської адміністрації Юрія Сівакова.

У рапорті пана Лопатика стверджується, що Віктор Шейман дав указівку командиру спецзагону швидкого реагування Дмитрові Павлюченку фізично знищити колишнього міністра внутрішніх справ Захаренка, а також колишнього віце-прем'єра Віктора Гончара й бізнесмена Анатолія Красовського.

Відповідно до цього документа, пістолет, за допомогою якого було скоєно вбивства, передав пану Павлюченку тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Сиваков. Зазначено також місце поховання вбитих Захаренка, Гончара й Красовського: спецділянка табірних могил на Північному цвинтарі.
XS
SM
MD
LG