Доступність посилання

ТОП новини

Майбутнє польсько-українського кордону важко передбачити після заяви 17 липня представника українського МЗС Олександра Купчишина про те, що українсько-російський кордон ще довго не існуватиме на мапі


Майбутнє польсько-українського кордону важко передбачити після заяви 17 липня представника українського МЗС Олександра Купчишина про те, що українсько-російський кордон ще довго не існуватиме на мапі

Варшава, 18 липня 2001 – Олександр Купчишин – представник договірно-правового управління МЗС України – сказав, що провести демаркацію російсько-українського кордону надзвичайно складно. Трапляються міста і села, де визначити лінію перетину кордону неможливо, бо частина населеного пункту опиняється на російському боці, а частина – на українському. Є випадки, коли російський завод чи фабрика опиняється на українській території. Тяжко, мовляв, з лінією поділу і на Азовському морі. Таким чином, ані стовпчиків, ані шлагбаумів на українсько-російському кордоні не буде.

Після такої заяви відкритим залишається питання, як домагатися від Польщі пом’якшення візового режиму для громадян України. Як Польща має переконати своїх партнерів по Євросоюзу, що треба для українців візовий режим пом’якшити, якщо перша умова Євросоюзу – це щільність східного кордону перед нелегалами і організованою злочинністю, яка з Росії через Україну продістається на Захід?

У Польщі заяву представника МЗС України від 17 липня поки що ніяк не коментують. ЇЇ просто взяли до уваги. Однак, зрозуміло, що тепер полякам буде надзвичайно важко домовитися з Європейською спілкою про особливі візові умови для України. А ще важче самій Польщі збагнути, в чому полягає логіка і послідовність українських заяв про європейський вибір. З одного боку, йдеться про інтеграцію в Європу. Під час минулого візиту, до речі, міністра закордонних справ Польщі Бартошевського до Києва це чітко наголошувалося. З іншого боку, фактично перекреслюється європейський вектор. Бо якщо на півночі будуть відкриті кордони України з Росією, тоді – все зрозуміло.

Зрештою, заява представника міністерства закордонних справ України від 17 липня ще раз змусила польську сторону замислитися над тим, чи мають під собою реальний ґрунт європейські гасла українських керманичів, які заявляють одне, а роблять цілком протилежне.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG