Доступність посилання

ТОП новини

Два уряди в Криму


Два уряди в Криму

Симферополь, 19 липня 2001 - Виглядає так, що після ухвалення в середу Верховною Радою Криму рішення про увільнення Сергія Куницина з посади голови Ради міністрів АРК, в автономії з’явилися ознаки двовладдя. Тепер тут два уряди і два прем’єри.

В середу поообіді в один і той же час у будинку Ради міністрів АРК, але в різних кабінетах, засідали кримські уряди. Новопризначений парламентом автономії виконувач обов’язки прем’єра комуніст Лентун Безазієв зібрав своїх однопартійців, які є членами уряду Криму. Таких набралося 4-ри особи – міністри освіти, соціального захисту і культури, голова комітету у справах молоді, а також кілька заступників міністрів. Решта урядовців зібралися на засіданні, де головував Сергій Куницин, звільнений, начебто, зі своєї посади у середу.

Обидва глави уряду (чи урядів) налаштовані працювати і керувати. За словами Сергія Куницина, він уже звик до таких вибриків Верховної Ради Криму, й, оскільки останнє рішення про його звільнення не пройшло відповідної процедури розгляду у постійних комісіях, то прем’єр вважає його незаконним. Він же оприлюдив ще один аргумент на свою користь – рішення Верховного Суду Криму, який у середу ж відхилив скаргу кримського парламенту і залишив чинним рішення Центрального районного суду Симферополя, котрий 19 квітня нинішнього року визнав неправомірними постанови Верховної Ради АРК від 24 травня і 21 червня 2000-го року, якими Раду міністрів автономії було відправлено у відставку, а главу уряду Сергія Куницина – звільнено від обов'язків прем’єра.

Як заявила прес-служба уряду Криму, рішення Центрального районного суду Симферополя таким чином набрало законної сили і всі акти Верховної Ради автономії, ухвалені на підставі визнаних неправомірними рішень кримського парламенту про відставку уряду Криму та його глави, - є незаконними.

Ці аргументи, втім ніяк не діють на Лентуна Безазієва, який робить заяви про його першість у зеленому будинку уряду в Симферополі. В четвер парламентське видання “Кимскіє ізвєстія” надрукувало постанову про звільнення Сергія Куницина і призначення виконувачем обов’язки прем’єра Лентуна Безазієва. Останній використовує це як аргумент на користь свого права посіти головне крісло в уряді. Поки що більшість урядовців відмовляє пану Безазієву у цих домаганнях. Тепер усе залежить від президента Кучми, який в середу заявив, що не давав своєї згоди на кадрові зміни в кримському уряді, додавши, втім, що не помічати уже 3-го рішення Верховної Ради Криму про відставку Сергія Куницина він не може. Поки офіційної реакції Києва немає – Крим сповзає до двовладдя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG