Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці села Паланка не згодні з ратифікацією молдовським парламентом договору про молдовсько-український кордон – не хочуть, щоб майже вісім кілометрів автошляху відійшло Україні


Мешканці села Паланка не згодні з ратифікацією молдовським парламентом договору про молдовсько-український кордон – не хочуть, щоб майже вісім кілометрів автошляху відійшло Україні

Кишинів, 19 липня 2001 – Ще наприкінці минулого тижня Паланку відвідали представники партій комуністів, які мали намір переконати сельчан у правильності здійсненого кроку ще до передачі частини автомобільного шляху України. Паланчанці не дали депутатам провести таку зустріч. Лише в понеділок прем’єр-міністр Молдови Васілє Тарлєв зустрівся з мешканцями Паланки. Тарлєв сказав паланчанцям, що молдовсько-український договір про кордон – дуже важливий документ для Молдови. Прем’єр наголосив, що завдяки ратифікації цього договору Україна визнала молдовську власність на своїй території. А щодо шляху – 7 кілометрів 700 метрів – який відійде до України, то на його думку, ніякої шкоди від спільного використання дороги ні державі, ні мешканцям села не буде.

За словами премара села Паланка Іона Волоха, ця ратифікація угоди не тільки зачіпає мешканців села, але й ставить під сумнів безпеку Молдови. Премар каже, що «мешканці Паланки потерпатимуть від нового статусу, адже щоразу, навіть коли виводитимуть тварин на пасовисько, матимуть справу з прикордонниками, які перевірятимуть їхні документи. Нас не влаштовує, щоб попід наші хати ходили українські прикордонники і митники». Незважаючи на те, що керівництво Молдови запевняло мешканців у правильності такого рішення, комітет «Паланка», який підтримує Християнсько-демократична народна партія та ще декілька громадяьких організацій Молдови, наполягають на виключенні з угоди 10-ої статті про передачу Україні частини автомобільного шляху. Вони погрожують, що доти, поки це не буде здійснено, вони блокуватимуть автомагістраль Одеса-Рені. Окрім цього, мешканці села кажуть, що вони мають намір звернутися до Європейського суду з людських прав.

Здається, що паланчанці не мають шансів повернути собі відрізок дороги, який раніше належав Молдові. Адже цей договір підписало керівництво Молдови – уряд та парламент, і Європейський суд не може скасувати договір, який стосується відносин двох сусідніх країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG