Доступність посилання

ТОП новини

Знову повертаємося до теми виплат грошових компенсацій жертвам нацизму


Знову повертаємося до теми виплат грошових компенсацій жертвам нацизму

Київ, 19 липня 2001 - Ми знову повертаємося до теми виплат грошових компенсацій жертвам нацизму. Час цих виплат, за словами як німецької, так і української сторони, наближається. Ба більше – з дня на день в Україні чекають офіційного листа від голови Федерального фонду Німеччини “Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє” Міхаеля Янсена – листа із остаточним терміном початку надання німецьких компенсаційних грошей.

Про це повідомив голова правління Українського національного фонду “Взаєморозуміння та примирення” Ігор Лушников, який нині перебуває у Москві на робочій зустрічі представників фондів Білорусі, Росії та України. Подробиці у матеріалі нашої київської колеги Юлії Жмакіної.

Ще донедавна важливими для жертв нацизму, які є претендентами на отримання компенсаційних виплат від Німецького федерального фонду, були дві дати: 15 лютого 1999-го року і 12 серпня 2001. Із першою датою пов’язане право нащадків жертв нацизму на матеріальну компенсацію за колишніх в’язнів концтаборів, гетто та остарбайтерів – адже у разі, якщо вони померли до 15 лютого 99-го року, то такого права нащадки не мають.

Друга дата – 12 серпня поточного року була фінальною для тих, хто вважає себе претендентом на отримання виплат від Німеччини. Тобто, до 12 серпня треба було лише заявою зголоситися про себе, а документи, що підтверджують право на отримання грошей, можна було б шукати і пізніше.

14 липня Бундесрат (це палата земель німецького парламенту) ухвалив рішення про продовження терміну подачі заявок від жертв нацизму до кінця цього року – тобто до 31 грудня.

Ця новина дещо стурбувала претендентів на отримання виплат. Адже, ймовірно, перенесення терміну подачі заяв може потягнути за собою перенесення і початку виплат, яких в Україні чекають біля 600 тисяч осіб – а це пенсіонери та інваліди.

Аби з” ясувати, чи пов’язане перенесення дати подачі заяв із початком виплат жертвам нацизму одноразових компенсацій, я зв’язалася телефоном із головою правління УНФ Ігорем Лушниковим.

Ось що він зазначив:

“ Ми очікували початку виплат ще в лютому поточного року, але воно все відкладалось, бо не було досягнуто юридичного миру. У зв”язку з цим, були прохання від партнерських організацій продовжити термін прийому заяв від громадян. Депутати Бундестагу підтримали цю пропозицію. Були ухвалені зміни до Федерального закону щодо продовження терміну прийому документів до 31.12. 2001 року. Це зроблено в інтересах громадян, які не встигають з подачею документів.”

Тож найближчими днями представники УНФ очікують на початок виплат грошей жертвам нацизму в Україні з першого траншу – і, зокрема, першим 10 тисячам з них, документи яких пройшли перевірку у Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG