Доступність посилання

ТОП новини

Американський президент зустрівся у Лондоні з британським прем’єр-міністром – у центрі розмов Кіотська угода з ґлобального потепління й американська система протиракетної оборони


Американський президент зустрівся у Лондоні з британським прем’єр-міністром – у центрі розмов Кіотська угода з ґлобального потепління й американська система протиракетної оборони

Лондон, 19 липня 2001 – Джордж Буш розпочав свій другий впродовж місяця європейський візит з Великої Британії, яку вважають найближчою союзницею США в Європі. У Лондоні Буш випробовує свої арґументи на користь відмови США від міжнародної угоди для протидії ґлобальному потеплінню, а також на захист плану створення системи оборони проти балістичних ракет, які викликають протести у країнах ЄС. Проте, офіційний Лондон, що сповнений рішучости зберегти свої спеціальні союзницькі взаємини з Вашингтоном, налаштований більш терпляче, ніж інші провідні країни Євросоюзу, як от Франція або Німеччина. Прем’єр Великої Британії Тоні Блер намагається у дружній атмосфері, яку створено для Джорджа Буша в Лондоні, насамперед захистити Кіотську угоду щодо кліматичних змін, яку президент Буш відкинув, але Британія і Євросоюз підтримують. Буш також дивиться на Блера як на можливого посередника, що допоміг би краще подати європейським союзникам американські плани щодо створення протиракетного щита.

У перебігу візиту до Лондона Джордж Буш традиційно відбув ленч у королеви Єлизавети другої, а відтак зустрівся з Тоні Блером у його резиденції. Блер з дружиною також влаштував для подружжя Бушів приватну вечерю. Окрім того, американський президент виявив бажання відвідати британський музей, де він провів у читальній кімнаті, де працював британський прем’єр періоду Другої світової війни Вінстон Черчиль, що є для Джорджа Буша зразком лідера. Щодо переговорів між президентом Бушем і прем’єр-міністром Блером про Кіотську угоду речник останнього сказав: «Не думаю, що є сенс удавати, що начебто між ними є згода з цієї проблеми».

Прем’єр-міністр знову наголошує президенту Бушові, що для Великої Британії та Європейського Союзу це дуже важливе питання. Пан Буш, однак, хоче пояснити європейцям свою позицію. Він каже, що Кіотський пакт встановив би стандарти скорочення газових емісій, яких США просто не в змозі дотримуватися. Але президент запевняє ЄС, що його країна працюватиме для вироблення альтернативи Кіото. Деякі лідери ставляться до цього з більшим розумінням, ніж інші,- зазначив Джордж Буш, але я думаю, що люди цінують нашу щиру позицію й вірю, що вони також оцінять стратегію, яку ми запропонуємо, аби дати собі раду з потребами, що існують.

Буш також обговорив з Блером перспективи подальшої торговельної співпраці між двома країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG