Доступність посилання

ТОП новини

НДП і “Трудова Україна” в Криму посварилися ще до того, як у Києві вони створили виборчий блок


НДП і “Трудова Україна” в Криму посварилися ще до того, як у Києві вони створили виборчий блок

Симферополь, 20 липня 2001 - Поки в Києві “Трудова Україна” та НДП спільно з іншими так званими центристським партія створювали потужний виборчий блок, у Криму виник досить гострий конфлікт між “трудовиками” і народними демократами, який може ускладнити стосунки у середині блоку.

Цієї середи одразу після того, як Верховна Рада Криму проголосувала за звільнення лідера кримських народних демократів Сергія Куницина з посади глави уряду автономії, той зробив заяву про можливість розриву стосунків Народно-Демократичної партії з партією “Трудова Україна”, які днями у Києві створили виборчий блок. Причиною для таких різких слів кримського прем’єра стало голосування членів фракції “Трудова Україна” у Верховній Раді Криму за його відставку. Сергій Куницин переконаний, що без голосів “трудовиків”, які в Криму гуртуються довкола члена “Трудової України” в українському парламенті Льва Міримського, у комуністів не вистачило б сил для голосування з таким результатом.

Конфлікт між кримськими організаціями “Трудової України” та НДП триває вже кілька місяців. Десь у квітні “трудовикам” стало зрозуміло, що проурядова парламентська більшість, куди вони входили, не має сил і можливостей змінити керівництво Верховної Ради автономії, контрольоване комуністами. Результатом цього розуміння і непоступливості Сергія Куницина у певних економічних питаннях став розпад нелівої більшості і створення нового альянсу – “трудовиків” і комуністів. Причому, ці кримські процеси проходили на тлі інтенсивних переговорів, які вели так звані центристські партії у столиці, у тому числі – НДП і “Трудова Україна”.

Сергій Куницин каже, що розмовляв телефоном із Андрієм Деркачем – одним з лідерів “Трудової України” – і той відмежувався від дій кримських однопартійців, назвавши їх самодіяльністю. Проте, невідомо, чому керівництво “трудовиків” не вплинуло на них після червневого голосування Верховної Ради Криму, коли голосами тієї ж “Трудової України” Сергій Куницин, практично, вдруге за останній рік був відправлений у відставку. Тоді прес-служба НДП зробила різку заяву і від імені керівництва партії зажадала від політичних союзників пояснення такої поведінки та її зміни.

Тепер спостерігачі відзначають той факт, що в останній заяві НДП з різким засудженням антиурядових дій Леоніда Грача та комуністів, “Трудова Україна” не згадується. Схоже критика Сергія Куницина позиції київських і кримських “трудовиків” тепер не отримає повної підтримки з боку Валерія Пустовойтенка. Якщо ж останній кине лідера кримської організації НДП напризволяще, то в останнього з’явиться привід подумати про своє місце в партії, яка втрачає не тільки вплив. Зрештою уже давно помічені теплі стосунки кримського прем’єра з об’єднаними соціал-демократами. Дехто з кримських журналістів стверджує, що лише моральні причини не дозволяли Сергієві Куницину покинути продірявлений корабель НДП. Якщо ж народні демократи виявляться нездатними захистити свого вивокопоставленого однопартійця від своїх же політичних союзників, то ці моральні перепони впадуть. Все вирішуватиме лише політична доцільність і розрахунок. Схоже, тепер слід чекати різких змін на передвиборчому ландшафті Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG