Доступність посилання

ТОП новини

До зникнення опозиціонерів у Білорусі причетна влада?


До зникнення опозиціонерів у Білорусі причетна влада?

Прага, 19 липня 2001 - За словами представника Державного Департаменту США Філіпа Рікера, достовірність повідомлення про причетність керівництва Білорусі до зникнення чотирьох діячів опозиції підтверджують документи, що їх у вівторок в Мінську оприлюднив лідер Федерації профспілок Білорусі Володимир Гончарик.

Серед них - рапорт генерал-майора міліції Білорусі Лопатика про те, що наказ на усунення колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Захаренка видали особисто голова Ради безпеки Віктор Шейман і керівник МВС Юрій Сіваков.

А раніше про існування в Білорусі так званого «ескадрону смерті» заявили двоє колишніх слідчих білоруської прокуратури Дмитро Петрушкевич і Олег Случек, які займалися розслідуванням зникнення колишнього Голови Центральної виборчої комісії Віктора Гончара, телеоператора ОРТ Дмитра Завадського, бізнесмена Анатолія Красовського та екс-міністра МВС Юрія Захаренка.

Колишні слідчі, яким надано політичний притулок у Сполучених Штатах стверджують, що усі зниклі особи страчені. А спецпідрозділом з усунення опозиціонерів керував полковник Павлюченко. Цей підрозділ страчував своїх жертв за допомогою так званого «розстрільного» безшумного пістолету, що його полковник Павлюченко брав у начальника однієї з тюрем. Дата видачі пістолотету співпадає з часом зникнення опозиційних режимові Лукашенка осіб.

Ось що з цього приводу заявив лідер Федерації профспілок Білорусі Володимир Гончарик: «Акцію захоплення з подальшим знищенням Захаренка здійнено Павлюченком – командиром роти «СОБРу», і командиром 1 роти спецназу, і чотирма його бійцями. 8 травня 1999 року пістолет Павлюченко здав Алкаєву. За аналогічною комбінацією 16 вересня 1999 року Павлюченко провів акцію захоплення і знищення Гончара В.І. і Красовського А.С.». Лідер Федерації профспілок Білорусі Володимир Гончарик, який є потенційним кандидатом на президентську посаду також повідомив і про місце поховання трьох опозиційних осіб: «Місце поховання трупів Захаренко, Гончара, Красовського – спеціальна дільниця таборних могил на Північному кладовищі».

Тим часом, офіційна влада Білорусі і далі відкидає обвинувачення у причетності до зникнення людей. В інтерв’ю агентству «Інтерфакс» міністр внутрішніх справ Білорусі Володимир Наумов сказав, що вважає подібні заяви «божевільними маяченням і нісенітницями». А президент Олександр Лукашенко порадив Держдепартаменту США «займатися своїми проблемами і не втручатися у ті питання, у яких вони мало розбираються».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG