Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі триває обговорення повідомлень про державний "ескадрон смерті", а Лукашенка святкує 7-річчя свого президентства та відкриває "Слов’янський базар у Вітебську"


В Білорусі триває обговорення повідомлень про державний "ескадрон смерті", а Лукашенка святкує 7-річчя свого президентства та відкриває "Слов’янський базар у Вітебську"

Мінськ, 20 липня 2001 - "Розстрільний пістолет видавався напрокат" - з таким заголовком надруковано сьогодні статтю про білоруський "ескадрон смерті" в незалежній газеті "Наша Свабода". В публікації подаються цитати з оприлюднених цього тижня документів про причетність оточення Аляксандра Лукашенка до політичних вбивств та зникнень опозиціонерів.

Ось так зустрічає 7-річницю своєї інавгурації Аляксандр Лукашенка. Саме 20 липня 1994 року він став главою держави, а парламентська Білорусь - президентською республікою.

Лукашенка заявляє, що поширені його конкурентом на виборах, головою Федерації профспілок Уладзіміром Ганчариком документи - це "сміття". Проте Аляксандр Лукашенка визнав, що документи Ганчарика є, цитую, "окремими аркушами, вирваними з кримінальної справи".

Хоча президентський речник Микола Барисєвіч заявив радіо "Ехо Москви", що секретного указу про "ескадрон смерті" немає, ніхто з адміністрації білоруського президента так і не оприлюднив указ Аляксандра Лукашенки № 19 від 12 січня 1998 року, про який казали, що саме там йшлося про особливу одиницю, яка стала цим ескадроном. Щоправда, речник сказав: "Витіки інформації в пресу є звичайними підчас будь-якої виборної кампанії, і нинішня президентська кампанія не є вийнятком" (кінець цитати).

Білоруська опозиція розцінює такі дивні спростування як справжні підтвердження правдивості оприлюдненого компромату.

Тим часом профспілковий лідер Уладзімір Ганчарик надіслав свої документи, що свідчать про існування в Білорусі "ескадрону смерті", російському президентові Владіміру Путіну та закликав його як президента великої держави, союзної з Білоруссю, "використати свій авторитет і вплив для сприяння відновленню законності та громадської згоди, настільки необхідних для проведення в нашій країні насправді демократичних президентських виборів". Ганчарик наголошує, що до оприлюднення цих документів він передав їх президентові Лукашенку, але той на це ніяк не відреагував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG