Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі закінчився строк збирання підписів за кандидатів на посаду президента. Шанси на рєєстрацію мають близько 10 осіб


В Білорусі закінчився строк збирання підписів за кандидатів на посаду президента. Шанси на рєєстрацію мають близько 10 осіб

Мінськ, 20 липня 2001 - Опівночі з п’ятниці на суботу в Білорусі закінчується місячний строк, що його було відведено для збирання підписів у підтримку претендентів на пост президента. Аби стати офіційно зареєстрованим кандидатом, треба мати як мінимум 100 тисяч підписів громадян.

19 липня цю кількість підписів вже мали 10 претендентів з 22, групи яких збирали підписи. Це передовсім "опозиційна п’ятірка", яка обіцяє цієї суботи вилучити єдиного опозиційного кандидата - так званого білоруського Коштуніцу. До п’ятірки входять голова Федерації профспілок Уладзімір Ганчарик, який цього тижня оприлюднив документи про причетність оточення нинішнього президента до вбивств політичних опонентів, а також колишній голова Гродненського обласного виконкому Сямён Домаш, екс-міністр оборони Павал Казловський, перший секретар Партії комуністів Білорусі Сяргей Калякін та колішній прем’єр-міністр Михайло Чигір. Спостерігачі кажуть, що, скоріше за все, єдиним опозиційним кандидатом з них буде оголошено саме Уладзіміра Ганчарика, який вже став ньюсмейкером і в Білорусі, і в Росії.

Окрім п’ятірки, реєструватися можуть нинішній президент Аляксандр Лукашенка, колишній глава його адміністрації Леонід Сініцин, голова Ліберально-демократичної партії Сяргей Гайдукевич, лідер профспілки аграріїв Аляксандр Ярашук і посол Білорусі в Латвії Михайло Мариніч.

До речі, саме на користь посла Мариніча вчора зняв свою кандидатуру екс-депутат Верховної Ради Сяргей Антончик, який також, за його словами, зібрав понад 100 тисяч підписів.

Незалежні оглядачі кажуть, що зараз є три найбільш серйозні кандидати. Це дійний президент Аляксандр Лукашенка, який зібрав понад 200 тисяч підписів, а також поки що невідомий єдиний кандидат від опозиційної п’ятірки, який користуватиметься підтримкою майже всіх опозиційних партій, та посол в Латвії Михайло Мариніч, якого називають надією білоруської номенклатури, стомленої від президента Лукашенки.

До 30 липня районні та міські виборчі комісії Білорусі перевірятимуть підписи, що їх здали ініціативні групи претендентів на посаду президента, а потім ці підписи буде направлено до обласних комісій, де їх будуть перевіряти ще 5 днів.

Лише з 5 серпня Центрвиборчком розпочне реєстрацію кандидатів на президентські вибори, що їх призначено на 9 вересня. Процедура реєстрації має закінчитися тільки 14 серпня, тобто на агітацію кандидати матимуть лише три тижні.

Тим часом нинішній президент Аляксандр Лукашенка залишається головним героєм єдиного білоруського телеканала, який про інших претендентів не повідомляє або нічого, або негативну інформацію. Державна преса займає саме таку позицію.

Як пише сьогодні "Белорусская деловая газета", опозиції залишається сподіватися на російський фактор. "Адже як було впродовж всіх останніх років? - нагадує газета. - Європа каже, що вибори пройшли незаконно, а Росія - що законно. Кому вірити? Тепер ОБСЄ, подібно, спробує не допустити такого подвійного тлумачення. І, подається, робить це успішно", - підсумовує незалежне видання.

Справді, цього тижня у Мінську перебував голова російського Центрвиборчкому Александр Вєшняков. За його словами, тепер ведуться переговори про те, щоб офіційні представники Росії були присутні в складі груп спостерігачів ОБСЄ, які прийдуть на білоруські вибори.

Разом з Вешняковим Білорусь відвідали два члени Центральної виборчої комісії України. На прес-конференції в Мінську цієї п’ятниці вони заявили, що і Росія, і Україна зацікавлені в тому, щоб в Білорусі 9 вересня вібулися вільні та справедливі президентські вибори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG