Доступність посилання

ТОП новини

Грач скликає позачергову сесію кримського парламенту


Грач скликає позачергову сесію кримського парламенту

Симферополь, 23 липня 2001 - Голова Верховної Ради Криму наприкінці минулого тижня розпорядився скликати 25 липня позачергову сесію кримського парламенту з метою обрання нового глави уряду автономії. Це у понеділок підтвердила прес-служба Верховної Ради АРК.

Леонід Грач розпорядився винести на розгляд позачергової сесії Верховної Ради Криму наступні питання: “Про призначення на посаду голови Ради міністрів АРК” та “Про внесення змін і доповнень у постанову Верховної Ради АРК “Про бюджет Автономної Республіки Крим на 2001 рік”. Це розпорядження спікера опубліковане у суботньому числі парламентської газети “Кримскіє ізвєстія”, хоча до останнього не було офіційної інформації про те, чи надав президент України Леонід Кучма згоду на звільнення кримського прем’єра Сергія Куницина. Минулої середи, коли парламент автономії увільнив пана Куницина з посади глави уряду Криму, Леонід Кучма публічно заявив, що такого дозволу не давав, однак Леонід Грач тоді стверджував зворотнє і відповідно діяв.

Зрештою, як стверджують джерела в апараті кримського прем’єра, в ніч на суботу Сергію Куницину зателефонував Президент України і повідомив, що дав свою згоду на його звільнення з посади прем’єра. У прес-службі Верховної Ради автономії підтвердили, що таке погодження надійшло у вигляді листа кримському спікеру, підписаного 1-м заступником глави президентської адміністрації Юрієм Єхануровим, у якому мовиться, що Леонід Кучма дає свою згоду на звільнення Сергія Куницина з посади голови Ради міністрів АРК і на призначення на неї народного депутата України Валерія Горбатова.

За даними урядових джерел, Сергію Куницину запропоновано на вибір 3 посади: послом у Німеччину, держсекретарем в одне із міністерств і представником президента у південних регіонах України. Поки не відомо, що вибрав кримський прем’єр, який у вівторок проведе останнє засідання свого уряду. Однак, місцеві спостерігачі відзначають, що в Адміністрації ясно дали зрозуміти, що не бажають, щоб Сергій Куницин – популярний і впливовий в регіоні політик, лідер Кримської організації НДП – залишався у Криму.

А хто ж йому йде на зміну? 46-річний нардеп Валерій Горбатов – можливо, менш харизматична, аніж Куницин особа, але досить впливова і відома в Криму. Колишній директор крупної агрофірми імені Крупської, депутат українського парламенту 13 і 14 скликань, перший представник Президента України в Криму, а згодом – голова Фонду майна в АРК, Валерій Горбатов був членом Селянської партії України, згодим входив до парламентської фракції НДП, а тепер тісно контактує з “Трудовою Україною”. На думку місцевих спостерігачів, саме ця партія має змінити НДП на кримському владному Олімпі. Проте, у масовій свідомості кримчан деякі кримські діячі з цієї політико-економічної групи асоціюються з тими силами, яких кримський спікер Леонід Грач називав “кримінальною загрозою”. Правда тепер комуністи з ними у політичній спілці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG