Доступність посилання

ТОП новини

Про спільне чергування росіян та українців з охорони севастопольських рейдів


Про спільне чергування росіян та українців з охорони севастопольських рейдів

Севастополь, 23 липня 2001 - Цієї суботи у Севастополі розпочалися спільні чергування українських і російських моряків на Командному пункті керування рейдами Севастополя. Таким чином українські власті частково відновили свій суверенітет над Севастопольськими бухтами. Однак, як вважають місцеві спостерігачі, цей суверенітет далеко не повний. Кожен другий день севасторольськими рейдами керуватимуть російські військові моряки.

Офіційні представники українського і російського флотів у суботу демонстрували таке собі “братерство зброї”, говорили про дружбу народів і флотів. 21 липня вперше розпочалося спільне несення чергової служби на Командному пункті керування рейдами Севастополя. За офіційним повідомленням прес-служби ВМС України, воно організується з метою гарантування безпеки стоянки і пересування кораблів та суден (у тому числі і цивільних) на внутрішньому і зовнішньому рейдах Севастополя, де базуються Військово-Морські Сили України і Чорноморський флот Росії, а також для взаємодії та оперативного обміну інформацією командуванням обох флотів.

Як заявив у суботу заступник командувача ЧФ Російської Федерації з бойової підготовки контр-адмірал Микола Михальченко, у тому, що відтепер два флоти спільно регулюватимуть та охоронятимуть рух суден на рейдах Севастополя, «немає жодної політики, а є лише взаєморозуміння». Контр-адмірал Михальченко заявив, що тепер це приятиме зміцненню співпраці і довіри між Чорноморським Флотом Росії і Військово-Морськими Силами України.

Зі свого боку начальник командного пункту українського флоту капітан 1 рангу Володимир Лошаков заявив, що необхідність спільного несення вахти представниками обох флотів викликана тим, що в останні роки виникали ситуації, зв'язані з неправильним маневруванням кораблів на рейді, що створювало додаткові труднощі при гарантуванні безпеки судноплавства. Крім цього, відзначив Володимир Лошаков, спільні чергування на рейді сприятимуть більшому взаєморозумінню між військовими моряками України і Росії.

У своїй діяльності спільний Командний пункт керуватиметься новими "Правилами рейдової служби ВМС України і Чорноморського флоту РФ у порту Севастополь", введені в дію 15 травня нинішнього року спільним наказом командувача Чорноморського флоту Росії Володимира Комоєдова і командувача українських ВМС Михайла Єжеля.

Як відзначають місцеві спостерігачі, досі подібне чергування велося тільки російською стороною. Росіяни відмовлялися виконати постанову Кабінету міністрів України від 28 грудня 2000 року, згідно з якою функції управління севастопольськими рейдами було покладено на Морський торговий порт. Тепер спільне керування внутрішнім і зовнішнім рейдами Севастополя є компромісним варіантом, що дозволяє Україні частково відновити свій суваренітет над Севастопольськими бухтами. Однак, як вважають місцеві спостерігачі, цей суверенітет буде далеко не повним. Щодругий день севастопольськими рейдами командуватимуть російські військові моряки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG