Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Куницин іде з посади кримського прем’єра


Сергій Куницин іде з посади кримського прем’єра

Симферополь, 23 липня 2001 - Сьогодні і в Києві, і в Симферополі було офіційно оголошено про те, що Президент України Леонід Кучма дав свою згоду на звільнення Сергія Куницина з посади прем’єр-міністра Криму. Уже й відоме прізвище нового прем’єра. Цієї середи ним має стати народний депутат України від Криму Валерій Горбатов.

Три роки і два місяці перебував при владі в Криму уряд Сергія Куницина. З них майже два роки 41-річний прем’єр відбивався від неодноразових спроб комуністів, очолюваних главою місцевого парламенту Леонідом Грачем, повалити цей уряд. Тривале протистояння, під час якого Сергію Куницину депутати тричі оголошували недовіру, а Леонідові Грачу – двічі, схоже завершується.

У понеділок парламентські та урядові джерела одночасно оприлюднили тексти листа голові Верховної Ради Криму Леоніду Грачу, підписаного 1-м заступником глави Адміністрації Президента України Юрієм Єхануровим. У документі мовиться, що президент, цитую: “Визнав за можливе погодити звільнення Куницина Сергія Володимировича з посади голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим та перехід його на іншу роботу”. Кінець цитати. Тим же листом президент Кучма погодився з пропозицією про призначення кримським прем’єром Валерія Горбатова.

Сергій Куницин, який ще сьогодні зустрічався з Леонідом Кучмою, каже, що у нього немає відчуття образи на президента. Він також у жодному випадку не збирається йти з політики. За його словами, президент йому запропонував кілька варіантів подальшої роботи, однак, про свій вибір він скаже у вівторок, коли востаннє проведе засідання свого уряду. За неофіційними даними, йому було запропоновано на вибір 3 посади: послом у Німеччину, держсекретарем в одне із міністерств і представником президента у південних регіонах України. Каже Сергій Куницин: (*) “Я вважаю, що коли нам доведеться піти, то ми підемо “на коні”, тому що хліб зібрали, курортний сезон развивається, заборгованість із зарплати – погасили. А що буде потім, я здогадуюсь," - заявив пан Куницин.

Його найбільш вірогідний наступник – 46-літній народний депутат України Валерій Горбатов – менш харизматичний і менш публічний, аніж Сергій Куницин, політик. Валерій Горбатов балотувався до Верховної Ради України за підтримки Селянської партії. У парламенті він спершу входив до фракції НДП, потім до “Відродження регіонів”, а зараз є членом “Трудової України” і працює у Постійному комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Колишній директор великої кримської агрофірми імені Крупської, депутат українського парламенту 13 і 14 скликань, перший представник Президента України в Криму, а згодом – голова Фонду майна в АРК, як вважають місцеві журналісти, користується довірою президента Кучми.

Додам також, що провідні кримські політики, у тому числі і Леонід Грач відмовляються коментувати рішення президента. Проте, виглядає так, що, або комуніст Грач примусив його ухвалити таке рішення, або ж Леонід Кучма веде в Криму власну гру чи гру в інтересах “Трудової України” і для цього він жертвує таким відданим і популярним кримським політиком як Сергій Куницин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG