Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Києва радника президента США з питань національної безпеки


Візит до Києва радника президента США з питань національної безпеки

Київ, 24 липня 2001 - 24 липня у другій половині дня в Україну з робочим візитом прибула радник президента США з питань національної безпеки. Переговори Кондолізи Райс у Києві, яка завітала до української столиці з Косова, будуть коротким: завтра по обіді вона має відбути до Москви. Її візиту передувала певна інтрига.

Російські та й деякі українські мас-медіа повідомили, що спочатку Кондолза Райс відвідає Москву, а вже потім Київ. Речник міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков з задоволенням виправляв цю помилку.

Теми переговорів також не деталізували і у американському посольстві в Україні, обмежившись тезою, що буде обговорене широке коло питань, які становлять взаємний інтерес. До таких тем, звісно, належить подальша доля Договору з протиракетної оборони. У Москві Кондоліза Райс має намір узгодити графік переговорів між Сполученими Штатами і Росією про значне скорочення ядерних арсеналів обох країн. Про це домовились Буш та Путін на зустрічі у Генуї. Нове скорочення буде ув'язано з американськими планами по розвитку протиракетного оборонного щита. “У Києві вітають ці плани”, - наголосив речник МЗС Сергій Бороденков.

У столиці України, як очікується, чільні особи держави порушать питання щодо можливого місця України у цьому процесі, яким би оптимістичним це не видавалося. Самі ж Сполучені Штати зацікавлені в тому, аби той потенціал ракетних технологій, яким володіє Україна, був Києвом використаний з розумом – і без ризику для Америки.

Ще одна невідворотна тема переговорів - хід економічних реформ в Україні, ставлення Вашингтона до процесів, які відбуваються в країні. Кондоліза Райс якраз перед призначенням на посаду радника президента США з питань національної безпеки стверджувала: це неправда, що її партія ставиться до України гірше демократів. За її словами, таке бачення - "рудимент тих часів, коли в останні роки Радянського Союзу республіканців вважали менш налаштованими на підтримки української незалежності, оскільки вони були стурбовані стабільністю в регіоні". У той же час пані Райс ясно дала зрозуміти, що по шляху в європейські структури Києву треба розраховувати насамперед на власні сили, а не на американську матеріальну допомогу.

Ці тези нині уже реалізуються. Перед візитом Кондолізи Райс у Києві побував координатор з питань допомоги новим незалежним державам Держдепартаменту США Вільям Тейлор. Серед іншого, він заявив, що у Конгресі США підготовлено законопроект, що передбачає зниження в наступному році американської фінансової допомоги Україні. Конгресмени це мотивують стурбованістю темпами економічних реформ в державі, а також станом розслідування справ вбитих журналістів. Відтак, прагматичний Захід більше не має наміру переплачувати Києву за лояльність. Принаймні, доти, поки в Білому домі знову не вирішать, що вони таки розуміють логіку розвитку України.

Проте слід відзначити, що під час короткого візиту до Києва Крондоліза Райс таки відвела час на проведення круглого столу з журналістами та представниками неурядових та громадських організацій. Фактично, це можна трактувати як чіткий наголос на те, що США будуть докладати зусиль на зміцнення того українського прошарку, який безпосередньо впливає на формування у суспільстві справжніх демократичних пріоритетів. Звісно, цей шлях є набагато довшим, ніж попередні спроби Заходу змінити життя в Україні на краще простим наданням кредитів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG