Доступність посилання

ТОП новини

Амнесті інтернешанел вимагає розслідування дій поліції проти учасників протестів у Ґенуї


Амнесті інтернешанел вимагає розслідування дій поліції проти учасників протестів у Ґенуї

Прага, 25 липня 2001 – Міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешанел» із резиденцією в Лондоні виступила з вимогою розпочати слідство проти італійської поліції в Ґенуї за численні випадки зловживання силою і за вбивство одного з учасників масових протестів під час недавнього самміту лідерів країн «групи семи» і Росії.

Хоча більшість присутніх на самміті журналістів і делегатів, а також широка громадськість з особливим застереженням поставилася до вийнятково агресивних цьогорічних протестів в Ґенуї, унаслідок яких багато людей, в тому числі поліцейських було поранено, а один із учасників протестів загинув, Міжнародна амністія звертає натомість увагу на інший бік цієї трагедії. В оприлюдненому документі правозахисна організація підкреслює, що сили охорони порядку, покликані контролювати масові зібрання, повинні вживати відповідного спорядження й уникати методів, що допроваджують до загибелі від їхніх рук учасників демонстрацій. Прицьому поліція мала би право вживати зброю проти учасників протестів лише у тих випадках, коли постає безпосередня загроза життю поліцейських або посторонніх осіб.

Міжнародна амністія звертає також увагу на численні скарги на перевищення повноважень і зловживання силою з боку італійських поліцейських і карабінерів під час мирних демонстрацій. Багатьох учасників цих демонстрацій, журналістів і навіть прохожих, що не мали нічого спільного із протестами, поліція побила або затримала. Багато з них госпіталізовано з тяжкими пораненнями. Згідно зі звітом Міжнародної амністії, яка посилається на скарги пошкодованих, затриманим у поліції відмовлено вступати в контакти з адвокатами й отримати потрібну медичну допомогу.

Правозахисна організація Міжнародна амністія підкреслює, що вона визнає складність ситуації італійської поліції під час самміту, коли окремі групи хуліганів та анархістів підпалювали авта, розбивали вітрини магазинів і закидали поліцію камінням і горючою сумішшю. Проте, як вважають автори звіту Міжнародної амністії, поліція повинна вживати силу в адекватному обсязі і лише там, де це необхідно, іншими словами, вона повинна виявляти цілковитий респект до міжнародних норм прав людини.

У зв’язку з численними виявами брутальності з боку поліції у випадках, коли в цьому не було потреби, і у зв’язку з убивством одного з учасників протестів Міжнародна амністія поставила вимогу перед італійськими урядовими структурами розпочати слідство проти поліції в Ґенуї, яке мало би проходити у відповідності до міжнародних норм, а також вжити заходів до відповідної підготовки поліційних сил, призначених контролювати вуличні протести й інші масові зібрання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG