Доступність посилання

ТОП новини

Британська виборча комісія рекомендує зміни у правилах голосування, аби збільшити участь розчарованих виборців


Британська виборча комісія рекомендує зміни у правилах голосування, аби збільшити участь розчарованих виборців

Лондон, 25 липня 2001 - Британська виборча комісія оприлюднила свої рекомендації за підсумками червневих парламентських виборів, під час яких активність була найнижчою від часу першої світової війни. Згідно з рекомендаціями, людям слід надати можливість «позитивно утримуватися» на виборах, аби повернути на виборчі дільниці розчарованого виборця. На практиці комісія пропонує змінити традиційну форму виборчого бюлетеня так, аби крім імен кандидатів туди було заведено слово «утримався». Британська виборча комісія також закликає до змін, які спростили б голосування і зробили його більш доступним для людей, які не хочуть витрачати час і йти на виборчу дільницю, але могли б проголосувати телефоном або через Інтернет. Це допомогло б залучити виборця, що хоче, аби його голос почули прямо, а не через посередництво виборчої урни,- мовиться у звіті інституції, яка покликана здійснювати нагляд за демократичністю виборів у Великій Британії.

Звіт попереджає, що «існує загроза для здоров’я британської системи демократії». Голова комісії Сам Янґерр каже, що зростання тенденцій відходу людей від демократичних інститутів було очевидним на червневих загальних парламентських виборах. Натомість розчаровані прошарки суспільства вдаються до вуличних форм протесту, як це, зокрема, сталося минулих вихідних у Ґенуї, де у демонстраціях брали участь сотні молодих британців. Можливо, найважливішим уроком загальних парламентських виборів 2001 року є потреба спішно і радикально зупинити тенденцію до падіння участи громадськости у виборчому процесі,- йдеться у звіті британської виборчої комісії.

Хоча зі звіту зрозуміло, що за вжиття заходів відповідальними є самі політичниі партії, він усе-таки містить і деякі пропозиції. Крім згаданих змін у бюлетені і нових форм голосування, які як експеримент може бути запроваджено вже на місцевих виборах наступного року, звіт закликає розробити цільові програми навчання виборців, які допомогли б подолати проблему низької явки представників етнічних меншин і молоді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG