Доступність посилання

ТОП новини

Кіно в Інтернеті


Кіно в Інтернеті

Київ, 25 липня 2001 - Кіно і понині залишається для нас найважливішою із суб’єктивних реальностей, даною нам у відчуттях. Відтак читання про кіно є подвійною ідеальністю, натомість перегляд фільмів у Світовому Павутинні виглядає вже віртуальною реальністю в кубі. Про власні враження від перебування у тому кубічному просторі розповідаємо.

Спільним в Інтернету та кіно є те, що обидва вони, за відомою формулою, є «засобом ґлобалізації для пролетаріату». Отож, якщо Вам набридли сусідські фільми, що в них «братан» та «браток-2» навчають засадам інтернаціоналізму українців, американців та інших «інородців», тоді саме час покуштувати справжнє кіно у Світовій Павутині.

Для перегляду кіно у режимі стрім-лайн потрібні програми Internet Explorer або Netscape Navigator (які можна безплатно «завантажити» із самої Мережі) та хоча б одна з програм-програвачів: Windows Media Player, Real Player або Quick Time. Необхідне ще і відповідне «залізо», тобто процесори, кольорова відео- та звукова карти і модем. А для безперешкодної насолоди улюбленими фільмами дуже бажана окрема лінія зв’язку з пропускною здатністю від ста кілобайтів на секунду. На жаль, програми не дозволяють переписувати фільми з Мережі до приватної відеотеки.

Інтернет є ще і засобом перетворення кіно з колективного виробництва на індивідуальну творчість. Відтепер для народження справді незалежного кіно творцю потрібні тільки звичайна відеокамера та комп’ютер, або й одна лише цифрова камера. Нині митець не потребує навіть системи кінопрокату. Досить надіслати касету з фільмом, і він буде розміщений на сайті, приміром, www.eveo.com чи за промовистою адресою www.alwaysindependentfilms.com. Приймається, однак, тільки авторське кіно, натомість «порно» і так зване «домашнє відео» відхиляються. Автор отримує по 5 центів за кожний перегляд фільму відвідувачами сайту і 65 відсотків ціни – в разі купівлі копії. У світі віртуального кіно реґулярно проводяться мережеві конкурси та фестивалі, як-от RESFEST Digital Film Festyval.

Відтак, правдивий кіноман може нарешті створити фільм, який сам хоче дивитися, повторюючи під час зйомок, як Сергій Параджанов, своєрідну мантру авторського кіно: «Ой, як гарно!».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG