Доступність посилання

ТОП новини

Російські МЗС коментують зустріч президентів Росії, України та Білорусі, яка відбулася у Вітебську


Російські МЗС коментують зустріч президентів Росії, України та Білорусі, яка відбулася у Вітебську

Москва, 26 липня 2001 ― Зустріч президентів Росії, Білорусі та України стала однією із найважливіших тем для російських спостерігачів. Однак, на відміну від попередньої зустрічі Володимира Путіна і Леоніда Кучми, ця зустріч сприймається, швидше, як парадне побачення керівників двох держав та ще й у присутності президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Раніше, російські засоби масової інформації вже зазначали, що Олександр Лукашенко намагається використати Володимира Путіна та Леоніда Кучму в інтересах власної передвиборчої кампанії, щоб продемонструвати, що російський і український президенти є саме його прихильниками. А для Олександра Лукашенка, проти якого його опоненти ведуть сьогодні досить серйозну наступальну передвиборчу кампанію, розповідають про причетність білоруського лідера до знищення його політичних опонентів, вкрай важливо продемонструвати міжнародну підтримку, тим більш, підтримку Росії.

Однак, щодо російсько-українських взаємин сьогодні оптимізму російські засоби масової інформації не висловлюють. У кулуарах російської влади говорять, що реальні питання російсько-українського діалогу все більше залежать від економічного співробітництва двох країн, від того, як вдається працювати експертам українського і російського урядів. А зустрічі президентів, незважаючи на те, що на них можуть ухвалюватися важливі для обох країн рішення, є зустрічами, насамперед, церемоніальними.

Для прикладу нагадують про недавню зустріч президентів Росії та України у Дніпропетровську, де Леонід Кучма і Володимир Путін були присутні при підписанні угоди про паралельну роботу енергосистем Росії та України. Однак, потім виявилося, що у Москви і Києва досить різні уявлення про те, як мають діяти електомережі обох країн і як має здійснюватися експорт російської електроенергії.

В результаті, жодної серйозної домовленості, яка б дозволила дійсно створити умови для паралельної роботи енергосистем так і не створено. Москва і Київ залишаються на своїх позиціях і потрібні досить складні консультації для того, щоб ці позиції узгодити.

Таким чином, стало очевидним, що для Москви і Києва сьогодні важливими є економічні пріоритети, а зустрічі президентів демоннструють, швидше, бажання продовжувати консультації з цього приводу. У цьому зв’язку у російській столиці нагадують, що це не перша і не остання неформальна зустріч Володимира Путіна і Леоніда Кучми. Невдовзі керівники Росії та України зустрінуться на неформальній зустрічі керівників країн-членів СНД. Однак, як відомо, до жодних конкретних рішень такі неформальні зустрічі президентів досі не призводили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG