Доступність посилання

ТОП новини

Дещо про життя українських іммігрантів у Канаді


Дещо про життя українських іммігрантів у Канаді

Торонто, 26 липня 2001 ― Канадсько-українська іммігарційна служба завершила піврічне наукове дослідження, метою якого було встановити, як пристосовуються новоприбулі українські іммігранти до життя у канадському суспільстві?

За результатами дослідження кількість іммігрантів з України збільшилася за останній рік на 53%. Згідно з попередніми даними у 2000 році до Канади іммігрувало з України 3306 осіб.

Опитування проводилося серед, так званої, «четвертої хвилі» імміграції, тобто серед тих українців, які поселиллися у Канаді протягом останніх 10 років.

Виконавчий директор канадсько-української імміграційної служби Євген Дувалко повідомив: «Соціологічне дослідження проводилося разом з двома відомими соціологами, професором Всеволодом Ісаєвим з університету Торонто і професором Віктором Статевичем. Ці професори мали раніше наукові праці, де вони збиралися вивчити дещо про діаспору і можливо, імміграцію. Але це перший проект, де збираються вивчити більш детально і послідовно найновішу імміграцію українців до Канади за останні 10 років. Наші підрахунки кажуть, що ми маємо, можливо, 10-12 тисяч іммігрантів з України за цей період. Це вже значна кількість людей і хотілося б краще зрозуміти, хто цей типовий іммігрант, краще знати, які вони мали пригоди, переживання, які бар’єри зустріли і які перешкоди мусили обходити у своєму влаштуванні у Канаді?».

Ці питання, на які відповідали учасники соціологічного дослідження, дали можливість описати портрет новоприбулого українця у Канаді.

Середній вік іммігранта - від 30 до 40 років. Переважна більшість має вищу освіту, але абсолютна меншість із них працює за спеціальністю. Як правило, ті, кому не вдалося здобути нову чи підтвердити попередню освіту у канадських навчальних закладах, дістають малокваліфіковану, а, відповідно, і малооплачувану працю. Три четвертих іммігрантів – вихідці із міст, одна третя іммігрантів походять із Західної України. Зросла кількість російськомовних родин, які іммігрували до Канади здебільшого із східних областей України.

Про особливу активність новоприбулих у діяльності українських організацій, заснованих попередніми генераціями української імміграції, зокрема повоєнною, говорити не доводиться. Тим більше не йдеться про політичну активність новоприбулих у житті самого канадського суспільства.

За переконанням виконавчого директора канадсько-української імміграційної служби Євгена Дувалка, результати проведеного дослідження сприятимуть вдосконаленню політики громади щодо інтеграції новоприбулих, як у канадське суспільство, так і в організовану українську спільноту цієї держави.

Попри усі побутові та фінансові труднощі, яких таки не вдається уникнути більшості із нових іммігрантів, найскладнішим учасники соціологічного опитування назвали саме проблему суспільної ізоляції, у якій вони опинилися, змінивши країну проживання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG