Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська опозиція святкує заборонений День незалежності та нагадує про "ескадрон смерті"


Білоруська опозиція святкує заборонений День незалежності та нагадує про "ескадрон смерті"

Мінськ, 27 липня 2001 - 11 років тому білоруська Верховна Рада, на 11 днів пізніше за українську, схвалила Декларацію про державний суверенітет. Раніше 27 липня було державним святом Білорусі - Днем незалежності, але після суперечливого референдуму 1996 року за пропозицією Аляксандра Лукашенки було змінено Конституцію та головне свято держави. День незалежності перенесли з 27 на 3 липня, день звільнення міста Мінська від фашистів.

Проте опозиція впродовж п’яти років святкує заборонений День незалежності. Вчора ввечері на головному проспекті Мінска відбулася акція "Ланцюг неабиякових людей", учасники якої годину стояли з портретами відомих політиків та тележурналіста Дмитра Завадського, які зникли в Білорусі.

Сьогодні ж подібну акцію організував незареєстрований молодіжний рух "Зубр". Близько 300 його членів вийшли на площу Перемоги та поклали квіти до монументу жертвам війни, а потім теж вийшли на проспект з портретами зниклих. Мінська міліція, на відміну від вчорашньої, перешкоджала цій акції та затримала близько 20 членів "Зубру".

У сьогоднішньому числі незалежної газети "Народная воля" видруковано інтерв’ю з генерал-майором міліції Миколою Лапаціком, який минулого листопада написав міністрові внутрішніх справ рапорт, де йдеться про причетність оточення президента Аляксандра Лукашенки до політичних вбивств. А цього липня опозиційний кандидат на посаду президента Уладзімір Ганчарик оприлюднив його рапорт та інші документи з кримінальної справи про зникнення відомих політиків. Все було видруковано в незалежній пресі.

Міліцейський генерал Лапацік заявив газеті: "Переживаю за справу. На роботу йти не думаю. Незабаром буду звільнятися на пенсію. Те, що написано в газетах, коментувати не можу. І не буду. Хворів. Усе забув", -- сказав Микола Лапацік, але додав: "Якщо щось і було... Запитати мене можуть лише мої начальники та керівники держави. Може, буду пригадувати, що та як. А взагалі моя робота є секретною. Як можна говорити з посторонньою людиною про державні секрети?"

Проте генерал Лапацік сказав, що знав, цитую: "Що рано чи пізно прийдуть кореспонденти. Будуть розпитувати про секретні документи, а ти спробуватимеш їм нічого не казати, тому що не маєш права".

Він також сказав: "Ось і все. Був генерал Лапацік. Був сищик. А тепер.. просто музейний експонат".

На рапорті генерала Лапаціка був гриф "Цілком таємно". Білоруска влада назвала оприлюднені документи фальшивими. Проте Микола Лапацік заявив: "На всій інформації, що я здобуваю, стоїть гриф "Таємно" та "Цілком таємно".

Він також стверджує, що справи про зникнення трьох опозиціонерів і телеоператора ОРТ Дмитра Завадського буде розкрито. "Але коли - не скажу", - заявив генерал Лапацік та додав, що минулого року розкрили перший теракт в Мінську 16-річної давнини. Микола Лапацік каже, що він є оптимістом. "Нічого таємного не може й не має залишитися. Якщо працювати. В тому числі і в цих справах".

Такі заяви міліцейського генерала зовсім не подібні на спростування документів про політичні вбивства в Білорусі та про існування спеціального "ескадрону смерті".

Єдиний президентський кандидат від опозиції Уладзімір Ганчарик, який оприлюднив ці документи, стверджує, що копії їх вже має адміністрація президента Росії Владіміра Путіна. Наступного тижня Ганчарик поїде в Москву, аби зустрітися з низькою людей, серед яких будуть і представники Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG