Доступність посилання

ТОП новини

Кому була потрібна вітебська зустріч президентів Росії, України та Білорусі?


Кому була потрібна вітебська зустріч президентів Росії, України та Білорусі?

Москва, 27 липня 2001 ― Підсумки вітебської зустрічі президентів Російської Федерації, України та Білорусі продовжують обговорюватися у російських засобах масової інформації, а також зацікавленими спостерігачами у кулуарах влади.

І, як не дивно, більшість спостерігачів вважає, що виграв від вітебської зустрічі саме президент РФ Володимир Путін. Як відомо, ідея слов’янської єдності є одним із найважливіших зовнішньополітичних міфів Москви і Російська Федерація неодноразово говорила про те, що вона є прихильником такої ідеї і участі, як Білорусі, так і України в усіх інтеграційних процесах на пострадянському просторі.

Справжньої інтеграції під слов’янським прапором, звичайно ж, не відбувається. Однак, з економічної точки зору, вона і не потрібна Росії. А от зустріч, яка підтверджує, що Москва продовжує дотримуватися старого курсу, завжди потрібна російському керівництву. І в цьому разі, російська сторона тільки виграє, коли відбуваються тристронні зустрічі президентів Російської Федерації, України та Білорусі.

У Москві звертають увагу на той факт, що президент Росії Володимир Путін жодним словом не підтримав президента Білорусі Олександра Лукашенка перед виборами у цій країні. Однак, разом із цим, сам факт прибуття В.Путіна до Вітебська перед президентськими виборами у Білорусі може розцінюватися, як певна підтримка білоруського лідера у його намаганні залишитися керівником цієї держави.

Досить велику увагу приприділяють також переговорам президентів Російської Федерації та України. В російських ЗМІ зазначають, що Володимирові Путіну потрібно було зустрітися із Леонідом Кучмою після того, як сам президент України провів досить важливі і, як тут вважають, плідні переговори з помічником президента США з питань національної безпеки Кондоліззою Райс і перед тим, як сама Кондолізза Райс прибула до російської столиці і мала тут досить важливу зустріч із самим Володимиром Путіним.

Як вважають сьогодні, Москва буде активізовувати свою політику в російсько-українських взаєминах саме тому, що усвідомлює, що Вашингтон, після певної паузи, викликаної гострою політичною кризою в самій Україні, повертаєься до нового розвитку діалогу з українським керівництвом. І тут Москві потрібно довести Києву, що Росія продовжує досить серйозно бути зацікавленою у власних взаєминах з Україною і очікує, що російсько-українські відносини будуть мати новий імпульс в разі досить традиційної вже зустрічі Володимира Путіна і Леоніда Кучми, адже після зустрічі у Вітебську президентам Росії та України належить зустрітися ще кілька разів.

Однак, щодо підсумків російсько-української президентської зустрічі у Москві налаштовані достатньо скептично. Спостерігачі говорять про те, що Леонід Кучма після касетного скандалу повернувся до своєї старої тактики – він балансує між Москвою і Вашингтоном і навряд чи Володимиру Путіну доведеться очікувати, що лінія українського президента стане більш прихильною до Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG