Доступність посилання

ТОП новини

Консервативна партія загальним голосуванням обере у вересні нового провідника з двох кандидатів – проєвропейського Кена Кларка та євроскептика Ієна Дункана Сміта


Консервативна партія загальним голосуванням обере у вересні нового провідника з двох кандидатів – проєвропейського Кена Кларка та євроскептика Ієна Дункана Сміта

Лондон, 26 липня 2001 - Якщо ці вибори виграє популярний у Великобританії Кен Кларк він буде спроможний змінити панівне нині негативне ставлення своєї партії до входження країни до зони обігу євро. Відтак, із британського політичного спектру зникла б остання поважна опозиція до євро.

Панівна Лейбористська партія, загалом, хотіла б вступу до єврозони, коли виникнуть відповідні економічні передумови, але затята євроскептична позиція консерваторів досі знаходила більшу підтримку британських громадян.

Опитування громадської думки засвідчують, що євро – це єдиний пункт політики лейбористів, який не має підтримки більшості електорату. Одначе, як заявили союзники Кена Кларка, який був міністром фінансів в останньому консервативному уряді Джона Мейджора, якщо він стане лідером торі, то партію може бути очищено від крайніх євроскептиків.

Як повідомила газета «Файненшал таймс» близькі прихильники пана Кларка, який однозначно виступає за впровадження у Великобританії євро, обговорюють плани тиску на євроскептиків, які погрожували протидіяти Кларкові, якщо той переможе у боротьбі за лідерство.

Опитування активістів Консервативної партії свідчать, що більшість торі – скептичні як до євро, так і до Євросоюзу. Незважаючи на це, панові Кларку вдалося потрапити до фінальної двійки кандидатів на лідерство тому, що його розглядають, як політичного важковаговика, який здатний повернути Консервативній партії владу, позаяк користається довірою звичайних виборців.

Союзники пана Кларка кажуть, що той немає наміру вступати в дебати з євроскептиками, а, натомість, вдасться до рішучих дій, якщо група співпартійців відмовиться прийняти результати виборів лідера і спробує йому перешкоджати.

Найновіше опитування, що його провела фірма «Морі», засвідчило, що пан Кларк випереджає другого кандидата Ієна Дункана Сміта з відривом у 26% у симпатіях громадян і у 13% серед тих, що підтримують Консервативну партію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG