Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Росії у Севастополі


Президенти України і Росії у Севастополі

Севастополь, 30 липня 2001 - Два дні перебували у Севастополі президенти України і Росії Леонід Кучма і Володимир Путін. Їхня участь в освяченні хреста на соборі Святого Володимира у Херсонесі та спільне святкування Дня Військово-морського флоту Російської Федерації мало символізувати особливі стосунки між двома країнами і двома президентами.

Схоже, Президент України Леонід Кучма успішно долає прохолодне ставлення до нього з боку нового російського лідера Володимира Путіна. Спілкування українського і російського президентів у часи Бориса Єльцина було позбавлене багатьох формальностей, і Леонід Кучма тоді легко знайшов підхід до свого московського колеги. Шлях до прихильності наступника Єльцина виявився і довгим, і важким. Під час дводенного перебування Леоніда Кучми і Володимира Путіна у Севастополі, який пустився у велико-патріотичний загул з нагоди свята Святого Володимира і Дня ВМФ Росії, українському президенту, очевидно, вдалося розчулити загартованого у спец-службах президента великої сусідньої держави.

Цієї суботи російський та український лідери відвідали Херсонес, де були присутні на освяченні і встановленні хреста на відремонтованому на кошти Київської міськдержадміністрації соборі Святого князя Володимира. Під час церемонії президенти багато говорили про велику роль православ’я в житті українського і російського народів і про їхні спільні історичні та духовні витоки. Глави держав переконані, що київський князь Володимир Святославович хрестився саме у відновленому сьогодні храмі, а також у тому, що доброта, милосердя, любов – є духовним корінням, яке пов’язує український і російський народи. На церемонії у Херсонесі також були присутні Митрополит Київський і всія України Володимир (Сабодан) і лідер російських комуністів Геннадій Зюганов.

А наступного дня до них долучилися чільні представники українського керівництва і мер Москви Юрій Лужков. Якщо сказати, що відзначення Дня російського флоту було помпезним, значить, нічого не сказати. Військово-морський парад за участі 20 російських і 9 українських військових кораблів, показові виступи авіації, учбове десантування, стрільби і пуски ракет, а також вечірній святковий салют – мали символізувати і міць російського флоту, і його нинішнє місце у Севастополі.

Володимир Путін привіз російським морякам подарунок – у Севастополі він повідомив, що 28 липня підписав “Морську доктрину Росії”. За словами російського президента, "цей документ повинен стати дієвим інструментом загальнодержавної системи регулювання і керування морською діяльністю, він має сприяти зміцненню національних інтересів Росії та її міжнародного авторитету, як однієї з провідних морських держав", кінець цитати.

Чи отримають якийсь подарунок українські моряки, які 1 серпня відзначають День ВМС України, - не відомо, бо ні Володимир Путін, ні Леонід Кучма на це свято не залишаються. Зате своєрідний “подарунок” отримали мешканці Севастополя. У день російського флоту тут уже увосьме з початку року прорвав головний каналізаційний колектор. Як повідомили міські власті, в результаті прориву діаметром 800 міліметрів, до моря щогодини скидається 500 кубометрів каналізаційних стоків. Через це відключено 2 водонасості станції, а в районі обмежено подачу населенню прісної води. Севастополь уже тривалий час потерпає від поганого стану міського каналізаційного колектора, термін експлуатації якого минув у 1992 році. Ні офіційний Київ, ні офіційна Москва поки не беруться допомогти місту, де базуються український і російський флоти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG