Доступність посилання

ТОП новини

Японія сподівається на ліберальних демократів


Японія сподівається на ліберальних демократів

Прага, 30 липня 2001 – Країна ранкового сонця, друга у світі економічна потуга, переживає нині не кращі часи. Майже півроку триває спад виробництва, не подолані тяжкі наслідки фінансової кризи. Деякі фахівці навіть бачать загрозу втрати Японією її другого, після США, місця у світі за об’ємами економічного потенціалу. Недільні вибора до верхньої палати японського парламенту підтвердили сподівання громадян на нинішній ліберально-демократичний уряд країни.

Японія переживає нині, найдовший за післявоєнний час, спад виробництва. Деякі експерти вважають, що країну все глибше охоплює системна господарська криза, яка може позбавити цю державу статусу другої за могутністю після США екномічної потуги планети. Так, міністерство економіки і промисловості Японії повідомило у понеділок, що обсяг індустріального виробництва склав у червні 97,3 відсотка від рівня 1995 року. За його даними виробництво в державі скорочується вже чотири місяці підряд, що слід очікувати й в липні.

Виборці сподіваються від уряду ліберального демократа Дзюїнтіро Коїдзумі рішучих кроків на пожвавлення економіки. До вчорашніх виборів правляча коаліція, очолювана Ліберально-демократичною партією Японії, не мала так званого «народного мандату» для втілення в життя рятівних антикризовах заходів. А недільні перевибори половини депутатів верхньої палати парламенту, котрі проводяться через кожних три роки, дозволили правлячій коаліції прем’єр-міністра Коїдзуми досягти стабільної більшості в палаті радників. Як показують підсумки цього голосування - із 121 одного вакантного місця у палаті радників коаліція у складі ліберально-демократичної патрії, партії Комейто, котру підтримують буддисти, а також нової консервативної партії завоювала в неділю 78 мандатів, що дозволило їй збільшити загальне число мандатів у верхній палаті парламенту Японії до 139 із загального їх числа в 247.

Сам Дзюнїтіро Коїдзума підкреслив у понеділок, що не збирається проводити якихось змін в нинішньому уряді і не бачить для цього необхідності після успішних виборів. Звичайно, що це голосування ще більше додасть до популярності прем’єра, який й так мав 80-вісотковий рівень довір’я за різними опитуваннями. Але чи вдасться ліберальним демократам дати раду екномічній кризі, це ще не відомо. Бо релігійно-націоналістичних нахилів Коїдзуми, завядки яким, зокрема, він наростив свою популярність, замало для подолання довготривалого спаду в індустрії Японії. Три місяці його перебування при владі, як пише «Файненшел Таймс», показали, що в правлячій партії є чимало прихованих опонентів Коїдзуми, котрі навряд чи будуть підтримувати якісь радикальні економічні заходи уряду, бо бояться за інтереси великого капіталу, який представляють в уряді. Окрім того ті ж колеги Коїдзуми мають страх, що його обіцянки реформ можуть підірвати у майбутньому позиції Ліберально-демократичної партії і ще більше погіршити економічну ситуації в державі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG