Доступність посилання

ТОП новини

До становища в Македонії. Імміграція до Німеччини


До становища в Македонії. Імміграція до Німеччини

Прага, 30 липня 2001 – У центрі уваги західної преси і далі залишається Македонія, яка, попри посередницькі зусилля Європейського союзу і Сполучених Штатів, стоїть на грані громадянської війни. Коментатори порушують також проблеми імміграційної політики Німеччини та низку інших міжнародних проблем.

Більшість коментаторів висловлюють песимістичні прогнози щодо розвитку подій у Македонії. Посередницькі зусилля західних дипломатів зводяться до пошуку компромісного рішення конфлікту. Так етнічні албанці, які становлять 25 відсотків населення Македонії і живуть переважно уздовж кордону з Албанією і краєм Косово, крім рівних громадянських прав вимагають, щоб албанська мова стала офіційною нарівні з македонською. Західні посередники пропонують, на їхню думку, компроміс: впровадити албанську, як другу офіційну в районах найбільшого скупчення етнічних албанців. Македонські керівники і населення відкидають таку можливість, а оглядачі підкреслюють, що така розв’язка «легким коштом» не припинить конфлікту. Навпаки, лише роздмухає емоції.

Два коментатори газети «Лос-Анджелес таймс», Чарльз Купчан і Денко Малескі (як видно із прізвищ – слов’янського походження) вважають, що етнічний характер Македонії і мир у цій республіці можна зберегти. Однак, головною перешкодою, на їхню думку, залишається підтримка Заходу Албанської національної визвольної армії. При цьому македонська конституція повинна забезпечувати передусім громадянські права жителів республіки, а не права окремих етнічних груп. Тим часом македонський кореспондент французької газети «Ле Монд» Ремі Ордан повідомляє з Тетова, що албанські екстремісти тут фактично виграли конфлікт, що ще більшою мірою розпалило націоналістичні настрої з обох боків. Газета цитує одного з албанських командирів, який зазначає, що албанські загони відмовляться від дальших боїв лише за умови, якщо НАТО змусить македонців припинити бої. Тоді албанці переберуть контроль над західними районами республіки. Більшість оглядачів вбачають розв’язку конфлікту в роззброєнні загонів албанських екстремістів у Македонії і краї Косово.

Західні оглядачі продовжують коментувати дискусії серед німецької громадськості у справі імміграції. Газета «Нью-Йорк таймс» зауважує в редакційній статті, що Німеччина змушена буде побороти «традиційний дискомфорт» у справі імміграції і застереження з боку німців щодо чужинців, якщо вона бажає зберегти свій економічний потенціал протягом наступного півстоліття. Незалежна комісія, яка тривалий час займалася дослідженням цієї проблеми, з огляду на старіння населення і недостатній рівень народжуваності рекомендувала відкрити двері країни для нових іммігрантів, передусім людей молодих і кваліфікованих. Газета цитує також канцлера Шредера, який закликає німецьких політичних лідерів усіх напрямків проповідувати толерантність. За його словами, це не лише моральний імператив, що виходить з минулого Німеччини, це є також суттєвий елемент благополуччя країни в майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG