Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Сугоняко для Радіо “Свобода” про банкрутство банку “Україна”: “Банк міг би запросто бути врятований... Залежні люди кругом, що зробиш”


Олександр Сугоняко для Радіо “Свобода” про банкрутство банку “Україна”: “Банк міг би запросто бути врятований... Залежні люди кругом, що зробиш”

Київ, 31 липня 2001 -

Сергій Руденко:

“Пане Сугоняко, чия вина у тому, що збанкрутував один із найбільших банків держави?”

Президент асоціації українських банків Олександр Сугоняко:

“Якщо в загальному вигляді, то вина лежить повністю на вищому державному менеджменті країни. Конкретизую: виконавча влада втручалася в діяльність банку, ї її вина дуже потужна. Законодавча влада винна в тому, що своїми законами захищає боржника –позичальника. “Асоціація банків” про це говорить чотири роки, і ця влада не хоче думати про кредитора, про власника.

Вина в тому є і власників, які не змогли, не схотіли зробити нормальний менеджмент у банку, нормальне управління, яке б не допустило того, що допустило.

Вина ж і на Національному банку, він знав про всі ці проблеми, але вина його в тому, що був недостатньо послідовний у відстоюванні інтересів кредитора, власника перед Верховною Радою.

В Україні - влада позичальника - банкрута або злодія.”

Сергій Руденко:

“Пане Сугоняко, однією з причин банкрутства банку “Україна” експерти називають надмірне адміністративне втручання виконавчої влади у роботу банку. Чи поділяєте ви цю думку?”

Олександр Сугоняко:

“Поділяю, це дуже відомо. Я дуже добре знаю, як одного з керівників банку “Україна” той самий пан Лазаренко опускав в шахту, показував там кілометри і після того умовляв і наказував давати кредити. Знаємо, що держава завинила банку 140 мільйонів, що державна податкова адміністрація винна банку15 мільйонів, відомо , що комерційним структурам під різні гарантії уряду надано декілька сот мільйонів кредитів . Це все відомо, і говорить про нашу адміністративну владу , про слабкий менеджмент, про залежність менеджера від влади.

Банк міг би запросто бути врятований, якби не позиція тих людей, які були зацікавлені в тому банкрутстві. Я маю на увазі боржників-позичальників. Якби держава ( повертаюсь знов до вищого державного менеджменту) поставила за завдання врятувати цей банк і примусити повернути кошти тих, хто взяв ( за домомогою СБУ, МВД, залучивши Нацбанк) – це можна було б зробити. Цього не схотіли. Залежні люди кругом, що зробиш.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG