Доступність посилання

ТОП новини

ООН ізолює талібів від світу…


ООН ізолює талібів від світу…

Прага, 31 липня 2001 – Рада Безпеки ООН здійснила заходи з блокування режиму талібів в Афґаністані. У понеділок в Нью-Йорку одноголосно ухвалено нову резолюцію Ради Безпеки ООН, котра передбачає посилення контролю за афґанськими кордонами.

Міжнародну спільноту непокоїть те, що останнім часом все частіші незаконні оборудки зі зброєю для Талібану і протилежного йому військового угруповання на півночі Афґаністану. ООН ухвалила резолюцію, де йдеться також і про розміщення міжнародних спостерігачів в Ісламабаді та Нью-Йорку. А також відзначається, що у справі «боротьби з Талібаном» стане в пригоді будь-яка розвідувальна інформація.

Рада Безпеки ООН схвалила механізм, котрий повинен ефективно контролювати процес виконання санкцій, що діють з грудня минулого року, після того, як Кабул відмовився видати міжнародного терориста Усаму бін Ладена, який переховується в Афґаністані. У резолюцій, прийнятій в понеділок, передбачається створення експертної групи з 5 осіб, котра буде здійснювати моніторінґ за дотриманням збройного ембарґо та інших обмежень, що існують стосовно керівництва талібів. У резолюції також обумовлюється створення групи з 15 осіб для надання країнам, котрі межують з Афґаністаном допомоги у патрулюванні кордонів. До неї будуть включені фахівці з охорони кордонів і боротьби з тероризмом, також фахівці з митного контролю. У доповіді ООН, оприлюдненій раніше, підкреслювалося, що такі країни, як Іран, Пакистан, Таджикистан та інші не в змозі самі забезпечити дотримання міжнародного ембарґо на постачання зброї до Афґаністану.

Експерти ООН вважають, що контроль, як такий, тут дуже відносний, це скоріше політичне стримування, яке робить вірогіднішою можливість для порушників санкцій бути спійманими на гарячому. В перебігу обговорення резолюції виникали ідеї встановити більш щільний контроль але здійснити це дуже складно. По-перше, нерентабельно розміщати тисячі спостерігачів вздовж всіх кордонів, бо через ці заслони контробанда зброї також є можливою. По-друге, наявність великої групи міжнародних спотерігачів дає можливість державам, що їх приймають, заявляти про свою непричетність до жорсткого прикордонного режиму за дотриманням санкцій. Тому не дивно, що Рада Безпеки надає перевагу економічному варіантові моніторінґу.

Санкції обумовлюють заборону на продаж талібам будь-яких видів озброєнь, а також надання їм будь-якої військової допомоги. Разом з тим вони передбачають заморожування рахунків як бін Ладена, так і його організацій, і заборону на поїздки чільних офіційних осіб руху «Талібан» у тих випадках, коли вони не виправдані гуманітарними міркуваннями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG