Доступність посилання

ТОП новини

Циганське весілля


Циганське весілля

Київ, 31 липня 2001 - Колись дівчинку та хлопчика цигани сватали ще немовлятами. Інколи дівчинку дев’яти-десяти років брала родина, де був хлопчик такого ж віку, у своє шатро. Там вона й росла до п’ятнадцяти років і потім святкували весілля. Інколи влаштовували і такий обмін: якщо віддавали дочку заміж, то сестру жениха брали за свого сина. Тоді викупу на давали – просто мінялися дочками. Якщо згоди батьків не було, але дівчина уподобала хлопця, то нерідко здійснювався обряд викрадання. За традицією, якщо батьки та рідня не можуть знайти молодих протягом місяця, – їх вважали подружжям. У цьому випадку бучне весілля не влаштовувалося, а справлялася вечірка в колі рідних, та друзів. Якщо ж молодих знаходили до кінця місяця, то хлопець і його батки за те, що була принижена честь дівчини і гідність її сім’ї, повинні були нести покарання, яке присудить циганський суд.

Під час сватання приносили так звану “плоску” з вином, обгорнуту шовковою хустиною, із золотими монетами. У циган-сервів до батьків дівчини свати приїжджали з юнаком, і велася розмова про те, що молодий князь шукає по світу княжну. Він довідався, що вона у цьому домі, і просить батьків дівчини показати їм красуню. Якщо є згода батьків на шлюб, і “молодий князь” припав до душі “княжні”, то вона повинна пов’язати голову хусткою, і перед сватами нарізати на столі хліб, після чого піти в іншу кімнату. За іншим варіантом – майбутній свекор одягав їй на шию стрічку із золотою монетою – щоби ніхто більше до неї не сватався. За дівчину давали викуп – золоті монети чи паперові гроші. Так звані “кишиньовські” цигани робили із хустки ляльку, прив’язували її до кнута в кінці ручки та прикрашали срібними паперовими грошима і справжніми коралями. При взаємній згоді сторін її ставили до ікон, а батько молодої повинен був дати їй стільки грошей, скільки було на ляльці. Загалом обряд сватання подеколи перетворювався на бучне свято, але робилося це із певним наміром – щоб батькам нареченої було незручно відмовити.

Циганське весілля мало багато спільних рис з весільним обрядом українців. Роми так само виготовлялт весільне “древце”, молодим підносили хліб-сіль, і при тому приказували: “Як не можуть люди відірватися від хліба, так щоб і ви не могли відірватися одне від одного”; на другий день молоду покривали хусткою, одягали на неї фартук, міняли зачіску. Молоді залишалися жити разом із батьками чоловіка – доти, доки не куплять собі власного коня, воза і намета.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG