Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс і Народний Рух України на вибори йдуть одним блоком


Меджліс і Народний Рух України на вибори йдуть одним блоком

Симферополь, 31 липня 2001 - У вівторок в Симферополі сталася політична подія, яка, на думку місцевих спостерігачів, має суттєво вплинути на подальший перебіг виборчих процесів у Криму. В останній день липня Політрада Народного Руху і президія Меджлісу уклали угоду про блокування на майбутніх парламентських виборах.

Міджліс і Народний Рух пішли тим же шляхом, що перед минулими парламентськими виборами. Тоді, нагадаю Рух В’ячеслава Чорновола влючив до виборчого списку кількох представників Меджлісу кримськотатарського народу, і таким чином до українського парламенту вперше увійшов кримський татарин – відомий в минулому дисидент, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв. Його перший заступник Рефат Чубаров виборов перемогу за підтримки Руху в одномандатному мажоритарному окрузі в степовому Криму. Політичний союз між НРУ і Меджлісом зберігся і після смерті В’ячеслава Чорновола, якого Мустафа Джемілєв називав своїм особистим другом.

У вівторок Політрада Народного Руху і президія Меджлісу провели спільне засідання, після якого оголосили про створення ними політичного блоку. Угода, укладена в Симферополі передбачає, що Рух і Меджліс беруть на себе пріоритетні зобов’язання з включення представників кримських татар у першу і другу десятки виборчого списку НРУ під час виборів до Верховної Ради України і включення представника Руху до першої трійки списку Курултаю на виборах до Верховної Ради АРК.

В угоді також відзначається, що вона не заперечує спільну участь блоку НРУ і Меджлісу в більш широких виборчих блоках, якщо вони не суперечать ідеологічним принципам суб’єктів. Каже 1-й заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров: “Ця угода не заперечує нашу можливість приєднання до демократичного блоку Віктора Ющенка. Али ми стурбовані, що він затягує його створення”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG