Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 31 липня 2001 - Розслідування за фактами цинічної розправи з директором Слов’янської телекомпанії “ТОР” Ігорем Олександровим, попри участь у ньому кращих фахівців, обнадійливих результатів поки що не принесло. Чотири тижні, звісно, термін невеликий, однак достатній, аби зрозуміти безперспективність попередніх заяв правоохоронців про розкриття злочину, яке є справою їхньої честі. Принаймні, у переважної більшості жителів області складається враження, що мета переслідується якраз протилежна – привчити всіх до думки, що вбивство журналіста є справою настільки звичною та буденною, що немає потреби цим особливо перейматися. На цьому наголошується в газеті “Україна молода” у статті “Свідки розшукують слідство”. Минулого тижня закінчилася “гаряча пора” для українських абітурієнтів. І в цьому році ієрархія пріоритетів вибору професій говорить про те, що серед тих, хто бажає отримати вищу освіту, найбільшою популярністю користуються спеціальності, які дають можливість або виїхати за кордон, або працювати у представництвах західних компаній в Україні. Як інформує газета “День”, найпопулярнішими цього року були факультети міжнародної економіки та іноземної філології. Великий конкурс був також і в Інститут міжнародних відносин. Про те, до чого це може призвести, читайте в статті “Модні” диспропорції приведуть до нестачі робочих кадрів”.

У цьому ж числі газета “День” порушує проблему інтелектуальної власності. Так, на думку директора Інституту програмних забезпечень НАНУ Пилипа Андона , проблема захисту авторських прав на об”єкти інтелектуальної власності ( у тому числі й на програмне забезпечення) базується на двох аспектах. “По-перше: красти чужу працю завжди погано. А по-друге: красти і використовувати піратським шляхом програмну продукцію не вигідно в державному масштабі. З цього можна отримати зиск лише на якийсь момент часу і для вирішення локальної задачі. Але вже на рівні використання програмного продукту без ліцензії стає економічно невигідним”, - йдеться у статті.

Тим часом, кожних п”ять років кількість знань, що є в розпорядженні людства, подвоюється. Які наслідки має перехід від індустріального суспільства до суспільства знань для тих, хто працює, для підприємців і політиків, тобто для всього нинішнього суспільства? Про це розповідає сьогодні газета “Демократична Україна” у статті “Інтелектуальна революція?”

Про нинішній стан науки та освіти в Україні розмірковують на шпальтах газети “Сільські вісті” народні депутати Олександр Мороз та Станіслав Ніколаєнко. Матеріал називається “Що чекає країну з голодним вчителем”.

Увагу газети “Вечірні вісті” привернули останні заяви президента України Л.Кучми про низькі пенсії в державі і рішення глави держави зробити громадянам похилого віку подарунок і збільшити розмір пенсій з нагоди 10-ої річниці незалежності України. Про це часопис розповідає у статті “Президент нарешті дізнався, що у нас низькі пенсії”.

Останнім часом багато приємних обіцянок звучить і з вуст президента Білорусі Олександра Лукашенка. І це зрозуміло - незабаром вибори. Як повідомляє газета “Молодь України”, нещодавно один із ймовірних конкурентів Лукашенка на майбутніх президентських виборах оприлюднив ксерокопію документа, що кидає світло на політичні вбивства та зникнення людей в країні. Докладніше про зміст цього документа можна довідатися зі статті “Вибори по-білоруськи”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG