Доступність посилання

ТОП новини

День Військово-морських Сил України у Севастополі


День Військово-морських Сил України у Севастополі

Севастополь, 01 серпня 2001 - 1 серпня вп'яте відзначається День Військово-морських Сил України. З цієї нагоди у Севастополі відбувся військово-морський парад і низка урочистих заходів.

Ні президент Росії Володимир Путін, ні глава України Леонід Кучма на свято українського флоту у Севастополі не залишилися. Натомість вітали українських військових моряків голова Верховної Ради України Іван Плющ і міністр оборони Олександр Кузьмук. У параді взяли участь як українські, так і російські бойові кораблі та авіація, але цей захід був значно менш масштабним, аніж парад на День Російського флоту 29 липня. На зовнішньому рейді Севастополя скромно пройшли 12 плавзасобів українських ВМС, один корабель і два катери Морської охорони Прикордонних військ України і два кораблі Чорноморського флоту Росії.

Як повідомили у прес-центрі українського флоту, зранку 1 серпня на кораблях, суднах та у військових частинах відбулося урочисте підняття державного прапора, стягу Військово-морських Сил України і прапорів розцвічування. В рамках свята ВМС України у Севастополі відбулися концерти, церемонія вручення військовослужбовцям ключів від новозбудованих квартир і вечірній салют. Кілька десятків яхт під час "Козацької регати" розіграли приз командувача ВМС України. Все пройшло досить благочинно і скромно.

Зараз до складу українського флоту входять понад 80 кораблів і суден (у тому числі – 30 бойових), близько 40 літаків і гелікоптерів, берегові ракетно-артилерійські з'єднання, морська піхота, інші підрозділи, які базуються, зокрема, у Севастополі, Новоозерному, Одесі, Очакові, Саках і Феодосії. Створені указом президента Леоніда Кравчука, Військово-морські Сили України формувалися у дуже важких військово-політичних та економічних умовах, тим не менш – тепер це дієвий вид Збройних сил України.

Правда, останнім часом офіцери українського флоту все частіше кажуть про не дуже високий моральний і бойовий дух особового складу ВМС України. Моряки вважають, що українське керівництво недостатньо приділяє уваги вітчизняному флотові. Тому підтвердження – постійна участь керівників держави у помпезних святкуваннях у Севастополі Дня ВМФ Росії. До свята українських моряків у них ставлення більш прохолодне. Чи ж треба говорити, що зарплата у військовослужбовців ВМС України майже удвічі нижча, аніж в їхніх колег з Чорноморського флоту Росії? Днями посол Російської Федерації Віктор Черномирдін пообіцяв замовити слово за українських моряків перед президентом Леонідом Кучмою. Чому цього не може зробити міністр оборони України – морякам не зрозуміло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG